Mica Unire, celebrată în faţa IPJ Timiş. Călin Dobra şi Nicolae Robu...

Mica Unire, celebrată în faţa IPJ Timiş. Călin Dobra şi Nicolae Robu au dansat mână în mână la hora tradiţională FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-822135785">

Mica Unire din 24 ianuarie 1859, realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost celebrată şi în acest an la Timişoara.

Ceremonia a început de la ora 10.00, în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Prezenţa la eveniment a fost una extrem de redusă, la fel ca şi în anii precedenţi. Nu au lipsit însă oficialităţile, astfel că la eveniment au luat parte Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Nicolae Robu, primarul Timişoarei şi prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală. Ceremonia a durat o oră şi a constat din intonarea Imnului naţional, o scurtă slujbă religioasă, dar şi o mică lecţie de istorie, iar prin fața IPJ Timiș au defilat reprezentanți ai Armatei, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră.

După ce Primăria Timişoara, CJ Timiş, Prefectura şi alte instituţii au depus coroane la statuia domnitorului din faţa sediului IPJ Timiş, participanţii s-au luat la dans în tradiţionala horă. Robu şi Dobra au lăsat divergenţele politice deoparte şi au dansat mână în mână preţ de câteva minute.

După eveniment, primarul Nicolae Robu a declarat că „s-a dat statul pentru crearea Românie moderne la 24 ianuarie 1859 şi după cum ştim în deceniile care au urmat s-au întâmplat lucruri excepţionale în crearea unui stat cu instituţii puternice, cu instituţii funcţionale şi astfel s-a ajuns în 1877 şi la dobândirea independenţei de stat faţă de imperiul otoman a ceea ce se crease cu denumirea de România în urma unirii celor două principate, Ţara Românească şi Moldova şi desigur după alte decenii s-a ajuns la crearea României Mari în 1918 şi la integrarea în acea Românie mare şi a Banatului în 1919”.

Şeful CJ Timiş a declarat şi el că „astăzi sărbătorim Mica Unire după cum ştim cu toţii, din 24 ianuarie 1859 o cunoaştem ca unirea sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, dar cred că este cel mai important este că acest mesaj în zi de sărbătoare să încercăm să ne păstrăm dragostea faţă de ţară şi de valorile naţionale şi mai important e să păstrăm unitatea de neam şi idealurile pentru această ţară. E momentul să ne oprim din a demara măsuri care duc la învrăjbirea românilor împotriva românilor, e momentul ca cu toţii să ne cunoaştem foarte bine istoria, dar să privim cu încredere spre viitor”.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.