A murit medicul Ovidiu Golea, fost director al Spitalului Județean Timișoara în...

A murit medicul Ovidiu Golea, fost director al Spitalului Județean Timișoara în timpul Revoluției din Decembrie 1989

0
DISTRIBUIȚI
ovidiu golea
A murit medicul timișorean Ovidiu Golea.

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din Timișoara a murit ieri, la vârsta de 71 de ani. Este vorba de Ovidiu Golea, fost director al Spitalului Județean Timișoara în Decembrie 1989, când s-a desfășurat și Operațiunea “Trandafirul”, cu scopul ștergerii urmelor Revoluției. Atunci, 43 de cadavre au dispărut din morga unității medicale, duse la București și incinerate, iar cenușa a fost aruncată într-un canal.

Medicul Ovidiu Golea a murit în urma unor probleme cardiace, fiind internat, în ultima perioadă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, după ce a suferit un infarct.

„Azi a plecat din această lume dr.


Ovidiu Golea. Despre care, dacă pleca la vârsta lui Iancu de Hunedoara, cineva sigur ar fi spus «s-a stins lumina lumii»… în dializa de la noi. Iar cei ce nu ar fi acceptat asta, greșeau. A inițiat dializa pacienților cu insuficiență renală încă de la începutul anilor ’70, apoi a avut premiera reală a transplantului renal din țara noastră (și a reluat-o după 1995). A deschis peste 20 de centre de dializă în jumătate de țară. A tratat peste 1 milion de cazuri în cei peste 50 de ani de activitate, iar pacienții lui (inclusiv familia mea), cunoscuți mie, nu au avut decât cuvinte alese atunci când descriau medicul care m-a format în dializă. Judecata umană poate a adus în drept sau nedrept acuze acestui om, dar mie rar mi-a fost dat să văd un medic mai prezent lângă suferință, un conducător mai eficient și atent la nevoile colectivului sau un mentor mai generos. Poate am fost eu cel răsfățat în acea perioadă”, a scris, pe Facebook, medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Sicriul cu trupul medicului Ovidiu Golea va fi depus, astăzi, între orele 14.00 – 18.00, la sediul Universității de Medicină din Timișoara.

Foto: România Liberă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.