Mai mulți timișoreni au obținut performanțe remarcabile, iar unii au doborât recorduri mondiale în acest an, fie ca ne referim la domeniul sportului, educatie, sport sau sănătate.
Printre aceștia se numără alpinistul timișorean Horia Colibășanu care a reușit, în luna mai 2016, să cucerească pentru a doua oară vârful Manaslu din Himalaya, unul dintre cei mai periculoși munți de peste 8.000 de metri din lume. Horia Colibășanu și colegul său din Slovacia, Peter Hamor, au atacat vârful pe ruta standard (nord-est). Aceștia au reușit să cucerească vârful Muntelui Manaslu fără șerpași și fără rezerve de oxigen, ca de obicei.
De asemenea, timișoreanul Ionuț Riteș a stabilit un record mondial după ce a zburat cu motoparapanta în subteran. Ionuț Riteș și Adrian Buzan, de la Asociația Sportivă Phoenix Club 89, și-au doborât propriul record mondial cu motoparapanta stabilit în 2009, în Salina Slănic Prahova, Sala Mihai, când au zburat la o adâncime de 140 metri. În luna martie 2016, cei doi au evoluat în aceeași salină, dar în Sala Unirea, la o adâncime de 208 metri, cu o distanță de zbor neîntrerupt de aproximativ patru kilometri, ocazie cu care cei doi piloți au zburat simultan. Aceasta este a doua reușită de zbor a celor doi piloți în spațiu închis, unică în lume, durata zborului fiind de aproximativ 12 minute.
Remus Rădvan, fost masterand la Sisteme Internaționale pentru Afaceri din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a fost inclus de revista Forbes în topul celor mai de succes 30 de tineri sub 30 de ani din România. Asta după ce, în ultimii doi ani, Remus Rădvan a inițiat și coordonat înființarea Minds Hub, un laborator ca-n filmele SF în care tinerii cu idei sunt așteptați pentru a și le putea dezvolta.
Medicul Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara, a fost premiat în cadrul primei ediții a Galei COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice), ce a avut loc, în luna septembrie, la Teatrul Național din București. Astfel, ginecologul timișorean a primit premiul pentru cel mai bun proiect implementat de un manager de spital.
Și anume, pentru ”Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelență specializate în diagnosticul prenatal al malformațiilor fetale în regiunea Timișoara-Vârșeț”. Este vorba de un proiect în valoare de două milioane de euro, în cadrul căruia fosta spălătorie a Maternității „Odobescu” a fost transformată în centru medical de excelență, anul trecut.
Gianina Gendelon, o tânără din Timişoara cu deficienţe intelectuale, a câştigat, la începutul anului 2016, medalia de argint la Openul internaţional de karate al Croaţiei. Gianina este beneficiară a Fundaţiei „Pentru Voi” din Timişoara din anul 1999, după ce primii 20 de ani din viaţă i-a petrecut în cămine spital.
Mario Silvestru, Cupșa Andrei și Alexandru Toma, trei copii cu dizabilități beneficiari ai Fundației de Abilitare „Speranța” din Timișoara, sub conducerea antrenorului Marius Pârjol, s-au întors, în luna septembrie, de la o competiția “Special Olympics”, ce a avut loc în Ucraina, cu medaliile de aur și argint, la înot.
Pentru cel de-al doilea an consecutiv, patru copii care învață la o școală privată din Timișoara au obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională Mind Lab, dedicată jocurilor de gândire, care a avut loc în Halkidiki, Grecia.
Numeroase premii au fost obținute și de elevii timișoreni la competițiile internaționale la care au participat. Printre aceștia se remarcă Vlad Rochian, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, care s-a întors, în luna iulie 2016, de la Olimpiada de Informatică Central Europeană cu medalia de argint. Elevul din capitala Banatului a ocupat locul opt în cadrul celei de-a 23-a ediții a competiției. În total, la olimpiadă au participat 52 de elevi din 12 țări. Vlad Rochian a intrat la liceu cu media 10 și a obținut premii după premii la mai toate competițiile la care a participat.
De asemenea, Paul Codrin Oneci este înscris în clasa a XI-a la Liceul “Grigore Moisil” din Timișoara, iar în luna decembrie s-a întors din India cu medalia de bronz, după ce a participat la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.