RETROSPECTIVĂ 2016 Lucrările la Centrul de Mari Arși de la Spitalul Județean...

RETROSPECTIVĂ 2016 Lucrările la Centrul de Mari Arși de la Spitalul Județean Timișoara, finalizate. Ce alte investiții s-au făcut în unitățile medicale

0
DISTRIBUIȚI
clinica mari arsi
Foto: Adrian Pîclișan

Numeroase secții din spitalele de stat din Timișoara au fost modernizate, în anul 2016, cu bani de la autorități sau din donații, astfel că acum arată ca-n Occident. Prin urmare, bolnavii care ajung să fie internați în unitățile medicale din capitala Banatului sunt tratați mai eficient și beneficiază de condiții de cazare mai bune.

Printre cele mai importante investiții se numără cele de la Clinica de Mari Arși de la Spitalul Județean Timișoara. Lucrările la Centrul de Mari Arși, cel mai mare din România, o investiție care se ridică la suma de 900.000 de euro, au fost finalizate în luna decembrie cu bani de la Consiliul Județean Timiș. Cu toate acestea, centrul nu poate fi deschis pentru că lipsește aparatura și doar jumătate din posturile de asistente disponibile au fost ocupate. Plus că personalul angajat va trebui să se supraspecializeze câteva luni într-un centru din Europa. Marius Craina, directorul unității medicale, estimează că acest centru va fi deschis cel mai devreme în vara anului 2017.

Tot la Spitalul Județean Timișoara a fost reabilitată, în anul 2016, și morga, astfel că acum arată ca-n filme, fiind una dintre cele mai moderne din România. Secția de prosectură nu a suferit nicio intervenție în ultimii 40 de ani. Intervențiile au inclus nu numai reabilitarea încăperilor, ci și dotarea cu echipamente noi, necesare medicilor. Astfel, cu 250.000 de euro contribuție de la Consiliul Județean Timiș și 115.000 de euro contribuție din partea Ministerului Sănătății, morga din Timișoara a fost dotată, printre altele, cu trei frigidere noi și un congelator, dar și cu sistem de ventilaţie.

statie sterilizare
Spitalul Județean Timișoara are o stație de sterilizare modernă.

De asemenea, materialele și instrumentele folosite de medicii de la Spitalul Județean Timișoara în cele 18 săli de operație, dar și pe secții, sunt mai bine sterilizate, din acest an, după ce a fost inaugurată noua stație de sterilizare. Atât Consiliul Județean Timiș, cât și Ministerul Sănătății au contribuit la modernizarea vechii stații, care era foarte uzată. Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, a precizat că Ministerul Sănătății a alocat suma de 1,7 milioane lei pentru dotarea cu aparatură modernă a stației, iar CJ Timiș a contribuit cu aproape 250.000 lei, bani cu care spațiul a fost renovat.

clinica de chirurgie vasculara

Tot în acest an, Clinica de Chirurgie Vasculară, singura de altfel din vestul ţării, a devenit una dintre cele mai moderne secţii ale Spitalului Judeţean Timişoara.


Aproximativ 150.000 de euro, jumătate din bani fiind obţinuţi prin donaţii şi sponsorizări de la firme private şi pacienţi, au fost investiţi în renovarea celor nouă saloane ale secţiei. Aici ajung anual peste 2.000 de pacienţi din vestul ţării cărora medicii încearcă să le salveze picioarele de la amputare, şi nu numai. Astfel, pacienţii care sunt internaţi în Clinica de Chirurgie Vasculară au impresia că sunt spitalizaţi într-o unitate medicală privată. Fiecare salon include sursă de oxigen şi de aspiraţie, baie dotată cu toate accesoriile pentru persoanele cu dizabilități, iar fiecare pat are alarmă și lumină individuală. De asemenea, pacienții dispun de acces la internet prin rețea wifi, iar toate saloanele sunt climatizate.

Facultatea de Medicină Dentară din Timișoara are, din luna februarie 2016, cel mai performant Laborator de Simulatoare din România, la fel ca-n Occident. Laboratorul dotat cu echipamente moderne este menit să pregătească trecerea la tratamente pe pacient a studenților de la medicină dentară. Potrivit reprezentanților facultății, manoperele de medicină dentară necesită abilități practice deosebite, astfel că este necesar ca ele să fie dobândite pe un simulator înainte de trecerea la pacient. Noul laborator are 24 de poziții de lucru și reprezintă replica perfectă a unui scaun stomatologic, după o investiție de peste 130.000 de euro din fonduri proprii ale Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

La fel ca-n Occident arată și o secție a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara în care sunt pregătiți pentru transplantul de celule stem copii și adulți cu cancer sau alte boli grave. Mai multe companii au donat aproximativ 500.000 de euro, bani cu care secția de pretransplant a unității medicale, adică holul și cele șase saloane de la etajul 1, au fost modernizate complet. Astfel, în fiecare salon sunt internați cel mult trei copii, iar camerele sunt dotate cu grupuri sanitare proprii, televizoare, dar și aparate care curăță aerul pe care bolnavii în respiră. De asemenea, pereții saloanelor au fost vopsiți în culori vii, la fel și pardoseala.

Asociația „Salvați Copiii” România a donat, la începutul lunii octombrie 2016, echipamente medicale performante în valoare de peste 60.000 de euro maternităților „Bega” și „Odobescu”, precum și Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din oraș. Printre aparatele medicale donate se numără o lampă de fototerapie, patru pulsoximetre, un aparat de dializă și tehnici de epurare extrarenală și un aparat de ventilație. Fondurile au fost obținute prin implicarea publicului larg, prin campaniile de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, donaţii online, donații prin SMS sau Direct Debit, cât şi cu sprijinul sponsorilor „Salvați Copiii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.