TIR-urile circulă nestingherite pe drumurile judeţene, în ciuda măsurilor promise de CJ...

TIR-urile circulă nestingherite pe drumurile judeţene, în ciuda măsurilor promise de CJ Timiş. Câte vehicule de mare tonaj au plătit autorizaţii în anul 2016

0
DISTRIBUIȚI

Transportatorii își fac în continuare de cap pe drumurile din județul Timiș, asta în ciuda promisiunilor făcute în vara lui 2016 de fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Sorin Grindeanu, care anunţa controale și amenzi pentru cei care nu respectă legislația privind regimul de greutate. Mai exact, pe drumurile județene accesul vehiculelor cu gabarit peste 40 de tone este interzis, în vreme ce vehiculele de peste 25 de tone trebuie să achite o taxă specială de transport în valoare de aproximativ 200 de lei. Iar dacă TIR-urile fac parte din peisajul de zi cu zi de pe șosele, din statisticile CJ Timiș rezultă fie că județul a fost tranzitat numai de 113 vehicule de peste 25 de tone, fie că restul au trecut pe drumurile reparate cu banii timișenilor fără să plătească taxa impusă de CJT.

În urma parteneriatului dintre Consiliul Judeţean Timiş şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş semnat în vara acestui an au fost intensificate controalele, cel puțin în teorie.


Doar de 34 de procese verbale de sacţionare a contravenţiilor au fost întocmite de poliţiştii de la Rutieră pentru transportatorii care nu au respectat legislaţia privind regimul de greutate în anul 2016. Mai exact, cuantumul amenzilor aplicate a fost de doar 115.000 de lei.

Nici la capitolul autorizații speciale de transport nu au fost înregistrate îmbunătățiri considerabile. Până în luna iulie a anului trecut, CJ Timiș eliberase doar 17 astfel de autorizații. Însă, conform datelor furnizate de Sorin Grindeanu numărul acestora trecutse de 67 în luna august când în Timiș s-ar fi eliberat 50 de autorizații speciale pentru transportatorii cu gabarit peste 25 de tone. Pe întreg anul însă au fost eliberate doar 113 autorizații de transport, ceea ce înseamnă o medie de circa zece pe lună, din septembrie până în decembrie. La un calcul simplu, rezultă că în bugetul CJ Timiş au ajuns doar puţin peste 22.000 de lei pentru drumurile uzate intensiv prin traficul de mare tonaj.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.