Un bibliotecar din vestul țării, provocare inedită: vrea să înoate în Dunăre...

Un bibliotecar din vestul țării, provocare inedită: vrea să înoate în Dunăre de la izvoare și până la vărsare, fluturând steagul României. Când începe aventura

0
DISTRIBUIȚI

avram iancu

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, județul Hunedoara, care a traversat înot Canalul Mânecii, în vara anului trecut, fără costum sau accesorii speciale, vrea să se aventureze într-un proiect cu totul special, în premieră mondială. De data aceasta, Avram Iancu și-a propus să înoate în Dunăre, de la izvoare la vărsare, aproximativ 2.900 de kilometri.

„De la izvoare la revărsare, din Pădurea Neagră la Marea Neagră, de la Donauschingen la Portul Sulina, aceasta este următoarea provocare ce mă cheamă într-un mod irezistibil! Voi înota 2.860 de kilometri, 60 de zile încontinuu, cu o medie de 50 de kilometri şi 10 ore de efort, zilnic, fără costum de neopren. Voi străbate 10 ţări şi 4 capitale, fluturând drapelul patriei noastre de-a lungul întregului curs al bătrânului fluviu, între 20 iunie 2017 şi 20 august 2017”, a anunțat Avram Iancu, pe blogul său.

Bărbatul din Petroșani spune că ideea acestei noi provocări i-a venit tot din bibliotecă, în timp ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, scris de Jules Verne.

„Cu exact 100 de ani înaintea naşterii mele (1876-1976), Jules Verne dădea viaţă unei călătorii celebre; Ilia Brus (bulgarul Sergiu Ladko), câştigătorul concursului de pescuit a Ligii Dunărene, anunţa faptul că va naviga la bordul unei şalande (bărci), pe întreg parcursul Dunării, de la izvoare la revărsare, trăind numai din peştele pescuit în timpul călătoriei. Călătoria este fabuloasă, plină de mister, de suspans, de conotaţii profunde, diverse. Personajul romanului şi-a propus să parcurgă, cu barca, câte 50 km pe zi.


Eu mi-am propus să parcurg această distanţă înot. Vreau să dau, pur şi simplu, viaţă acestui roman. Şi pentru mine, această călătorie este plină de conotaţii. În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj, într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane”, a explicat Avram Iancu.

Bibliotecarul din Petroșani spune că își dorește ca generația tânără să citească acest roman. De asemenea, românii vor avea posibilitatea să urmărească deplasarea live a lui Avram Iancu prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului și a gadget-urilor. Avram Iancu susține că doar doi oameni au reușit să înoate toată Dunărea. Este vorba de un bărbat din Slovenia care, în anul 2000, a ajuns la final, în 58 de zile, ajutându-se de costumul de neopren și de labele de înot. De asemenea, în anul 2006, canadianca Mimi Hughes a înotat același parcurs în 90 de zile, folosindu-se de costumul de neopren, dar a renunțat la labele de înot.

„Eu nu am să folosesc deloc costumul de neopren şi nici labele de înot. În acest sens, este o premieră mondială şi o premieră naţională absolută. Sper să rezist şi să reuşesc acest lucru, sper să-mi dea Dumnezeu sănătate. Dunărea străbate 8 ţări şi 4 capitale. Delta Dunării este unică în lume şi este a noastră. N-am fost niciodată în Delta Dunării. Îmi doresc să ajung acolo înot, să o parcurg înot şi la capătul efortului, să o evidenţiez la nivel mondial”, mai precizează Avram Iancu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.