Nu deservesc toţi timişorenii, însă sunt finanţate cu sume impotante de la bugetul local, la care contribuie toţi cei care locuiesc în urbea de pe Bega. Vorbim despre Colterm, societatea locală de termoficare şi Regia Autonomă de Transport Timişoara (RATT), care, pe parcursul anului 2016, au beneficiat de alocări substanţiale de la bugetul Timişoarei. În anul precedent, capitala Banatului a avut un buget de 278.000.000 de euro, din care cei mai mulţi bani au mers la Secţiunea de Dezvoltare.
Astfel, conform datelor furnizate de Primăria Timişoara pentru PRESSALERT, valoarea subvenţiilor alocate de Consiliul Local Timişoara către Colterm SA în anul 2016 a fost de 20.000.000 de lei. Practic, banii acoperă o parte din costul facturii achitate de cei aproximativ 70.000 de abonaţi ai societăţii de termoficare. Costul gigacaloriei a fost actualizat la finele anului trecut în CL Timişoara. Astfel, de la 1 ianuarie 2017, preţul de facturare către populaţie este de 242 de lei. Anterior, preţul era 244 de lei, iar diferenţa de doi lei reprezintă modificarea valorii TVA de la 20 la 19%. Conform modificării de preţ, costul de producţie al gigacaloriei este de 374,26 de lei cu TVA.
E important de precizat că, tot prin Consiliul Local Timişoara, Colterm a beneficiat şi de o majorare de capital de 84.000.000 de lei votată la finele anului trecut în mare grabă. Practic, cu ajutorul banilor viraţi ca şi majorare de capital în conturile societăţii, Colterm ar urma să îşi stingă datoriile istorice, pentru a putea contracta credite necesare pentru modernizare.
Gratuitățile, „moartea” profitului
De departe, campioana absolută la absorbţia de bani de la bugetul local este RATT.
Compania de transport public local a înghiţit de trei ori mai mulţi bani decât Colterm. Nu mai puţin de 67.295.000 de lei au mers de la bugetul Timişoarei către regie, pentru plata subvenţiilor şi a gratuităţilor acordate pe mijloacele de transport în comun din capitala Banatului.
Cine sunt beneficiarii gratuităților? Lista cuprinde: pensionarii, persoanele care nu sunt ieșite la pensie, dar au vârsta împlinită de 70 de ani și domiciliază în Timișoara, beneficiarii Legilor 314/2004, 44 /1994, 309 /2002 și 416/2001, elevii de ciclu gimnazial, liceenii și studenții, angajații Casei Faenza, angajații Salvo, activiștii sociali care deservesc Uniunea Pensionarilor din România – filiala Timiș, Consiliul Persoanelor Vârsnice și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Angajații Serviciului de Ajutor Maltez și ai altor ONG-uri care asigură asistența vârstnicilor la domiciliu, personalul Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului și a altor organizații cu profil similar, angajații organizațiilor care promovează apărarea drepturilor copiilor prin UNICEF, organizațiile cu profil umanitar și caritabil care oferă ajutor prin Federația Caritas, organițiile pentru integrare socială economică și familială prin Fundația Filantropia, Organizația Salvați Copiii, Centrul de Servicii Sociale „Pentru Voi”, deținătorii titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara, asociațiile profesionale în domeniul transporturilor, precum și organizațiile sociale, culturale, educaționale și muzee, angajații Asociației Naționale a Surzilor din România, angajații Asociației Nevăzătorilor din România, persoanele care efectuează controale pe vehiculele RATT, persoanele aflate în dificultate socială sau economică și sportivii de performanță.
De o reducere de 20% din costul abonamentului se bucură și persoanele care au reședință sau domiciliu în Timișoara.