Doctorul Ioan Sporea crede că problema ȘPĂGII în spitale poate fi eradicată....

Doctorul Ioan Sporea crede că problema ȘPĂGII în spitale poate fi eradicată. Ce soluții propune și cum spune că a supraviețuit medicina românească VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Ioan Sporea, șeful secției de Gastroenterologie şi Hepatologie de la Spitalul Județean din Timişoara, aflat în studioul HDV, la emisiunea la PRESSALERT LIVE, a dezbătut nu doar efectele alimentelor, alcoolului și a stresului asupra stomacului, dar și probleme generale ale medicinii românești. În ceea ce privește diferența dintre „stat” și „privat”, doctorul Ioan Sporea este de părere că lipsa de motivație își spune cuvântul.

„La stat se dau niște calificative, dar care sunt doar formale, e un lucru mai degrabă de prietenie, astfel că nu există motivație. Acum 10 ani am încercat să le dau subalternilor note pe bune, obiective, pe cât se poate. Pe lângă faptul că erau prost plătiți, erau supărări groaznice, pentru că ajungeau astfel să fie remunerați și mai puțin. Competiția nu merge în sus, merge în jos. E o problemă și de mentalitate, și de legislație”, a opinat prof. univ. dr. Ioan Sporea.

În ceea ce privește problema plagiatului, medicul timișorean crede că este relativă. „La doctorat există interes. Acum sunt, spre exemplu, 485 de doctoranzi. Nu poți să fii asistent unversitar fără să fii doctorand, deci trebuie. E foarte important ca cel care conduce doctoratul să deschidă ochii tânărului. În ceea ce privește plagiatul, în medicină sunt niște sintagme standard, sunt unele fraze tipice, iar dacă se ia analiza mecanică pe calculator e greu să decizi. Se zice că, în principiu, cărțile se scriu din cărți. E o altă vorbă amuzantă: dacă preiei dintr-o carte e plagiat, dacă o faci din mai multe, e lucrare științifică. La final e o compilație. Trebuie citit materialul ca să îți dai seama exact de natura sa”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ioan Sporea.

Șpaga în sistemul medical pare să fie o problemă spinoasă, care are manifestări negative în România, iar șeful secției de Gastroenterologie şi Hepatologie de la Spitalul Județean din Timişoara crede că există soluții care să lămurească problema morală a banilor primiți de medici de la pacienți.


„Trebuie să se definească clar dacă profesia de medic este una liberală sau dacă este angajat la stat. Condiționarea, desigur, este extreme de urâtă și imorală. Putem să părem cu toții albi, dar nu suntem. La ora actuală, de exemplu, medicul de familie nu e considerat funcționar public, însă ceilalți medici sunt. Dacă ești funcționar public nu poți lua niciun folos, pentru că se cheamă necuvenit. Medicina românească a supraviețuit cu salariile minime pentru că avem și medicina privată. Se lucreză până la 2-3 la spital, iar mai apoi în privat. Medicina privată a asigurat medicilor o viață decentă. Grevele au lipsit cu desăvârșire. Dacă nu ar fi fost medicina în privat, ar fi fost peste 50 de greve”, a opinat doctorul Ioan Sporea, cel care crede că sursele de finanțare pentru cercetare care vin de la minister sunt foarte mici, la fel ca și cele pentru apartura atât de necesară, fără de care, indiferent de cunoștințele medicului, pacientul are șanse infim mai puține de a fi însănătoșit.

Ca orice persoană care depune extrem de multă energie și pasiune în munca pe care o prestează, doctorul Sporea a vorbit și despre pasiunile sale „extracurriculare”, despre refugiul său numit Sasca Montană, acolo unde se implică activ și a creat un muzeu, dar și o… pușcărie!. „La un moment dat, când ai o vârstă și ai reușit ceva important, te gândești să oferi înapoi societății. Eu mă consider mai mult cărășean, am atracție pentru zonă. Exista o clădire în Sasca Montană, care a ajuns în paragină, stătea să cadă și am vrut să o aranjăm cumva. Am făcut, astfel, centru cultural, în interiorul căruia am amenajat un muzeu al germanității, sasca fiind sub Imperiul Habsburgic. De asemenea, am pregătit și o celulă chiar în locul unde a existat fosta pușcărie, care să evoce cât mai mult atmosfera de acum sute de ani. S-a organizat vernisaj de pictură la Sasca, la care au asistat prieteni de ai mei, câțiva intelectuali din zonă, însă per ansamblu comunitatea nu a reacționat foarte bine. Au fost bucuroși da, dar contactul nu s-a făcut cum ar trebui. Poate nici noi nu am promovat evenimentul cum ar trebui. Aș vrea ca expoziția de pictură să fie permanent, le-am cerut autorităților să găsească o persoană care să păzească picturile”, a spus Prof. Univ. Dr. Ioan Sporea despre implicarea sa la Sasca Montană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.