Fostul deputat Cătălin Tiuch: „În Timiș vor intra peste 30 de milioane...

Fostul deputat Cătălin Tiuch: „În Timiș vor intra peste 30 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile”. Ce plan are pentru a combate POLUAREA olfactivă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Fostul deputat PSD, Cătălin Tiuch, acum vicepreședinte al PSD Timiș, a explicat în ediția de ieri seară a PRESSALERT LIVE cum funcționează absorbția fondurilor europene în planul rural și de ce, într-o primă perioadă, județul Timiș a fost codaș la acest capitol.

„Am avut plăcutul sentiment să revăd o luare de cuvânt pe care am avut-o în urmă cu aproximativ trei ani în Parlamentul României, în care am vorbit despre importanța și rolul care ar putea să-l aibă fondurile europene pentru dezvoltarea regiunii periurbane a județului Timiș, pe care o reprezentam. Văzând ce am spus, relizez că zona din jurul Timișoarei e campioană în ceea ce înseamnă absorbție de fonduri europene. Sigur, sunt și multe probleme, aberații, peste care vom trece. În timpul mandatului meu am încurajat întreaga zonă să se asocieze. Atunci am observat la noi mentalitatea bănățeană, de genul șpaițul meu să fie plin, în rest nu mă interesează. În restul țării, Moldova, Ardeal, chiar și în sud, toată lumea se asociază, astfel încât să atragă bani europeni sau orice alte tipuri de finanțări”, a precizat vicepreședintele PSD Timiș, Cătălin Tiuch.

Peseditul Cătălin Tiuch a ținut și să lămurească modul în care funcționează aceste accesări de fonduri europene și cum pot fi concretizate realmente. „(…) Privații sunt cei care crează locuri de muncă, cei care duc la dezvoltarea economică. Dar nu oricum, nu de capul lor, ci într-o formă comună cu strategia consiliilor locale, a primăriilor, astfel încât să se facă ONG-uri, în care statul să fie minoritar, sub 50% iar ONG-urile, dacă își fac foarte bine strategiile și își găsesc o formă de devoltare care întrunește criteriile, poate să primească o sumă de bani pe kilometru pătrat și pe numărul de locuitori pe care-i are, astfel încât să-i atribuie mai departe. Sunt bani nerambursabile. Noi nu am avut tipurile astea de asocieri, astfel că nu am primit banii de genul”, a dezvăluit invitatul de ieri seară, în studioul HDV.

Diferența dintre o primă fază descurajatoare în ceea ce privește absorbția fondurilor, și o a doua în curs de desfășurare este mai mult decât îmbucurătoare.


„În perioada 2007-2013, în Timiș au intrat foarte puțini bani europeni. Sub jumătate din totalul numărului de locuitori din ruralul Timișului care ar fi putut să primească astfel de tipuri de finanțări, au primit. Ce am putut să fac, a fost să împing lumea ca să se asocieze, astfel încât toate comunele să fie eligibile, să primească bani pe această linie de accesare, astfel încât, în Timiș, vor intra în perioada 2014-2020 peste 30 de milioane de euro, fonduri nerambursabile! Minimum 51% din ei vor fi cheltuiți de către privați, adică vor crea locuri de muncă. Fără a crea locuri de muncă nu pot să beneficieze de acești bani”, a spus Cătălin Tiuch.

În finalul emisiunii, invitatul PRESSALERT LIVE a dezvăluit că are un plan pentru combatere poluării olfactive din aria Timișoarei, pe baza căreia va avea loc în dezbatere în cadrul Consiliului Județean Timiș. „În timpul mandatului meu mi-au venit la cabinetul parlamentar câteva ONG-uri cu propunerea de a avea în Parlament supusă la vot și existentă, o lege ce ține de poluarea industrială, de mirosul industrial. Sunt locuri din Europa în care se întâmplă deja aceste chestiuni. Din păcate, din cauza demisiei domnului Ponta și pentru că ideea mi-a venit mai târziu, n-am mai avut cvorumul necesar ca să pot face documentația, și n-am vrut să o fac pe genunchi, am văzut ce se întâmplă cu lucrurile ce nu sunt dospite bine. Acum, în luna martie, la Consiliul Județean, fac o dezbatere în ceea ce privește o viitoare lege a poluării olfactive. Instituțiile nu au cum să intervină în cazul mirosurilor neplăcute venite de la societățile industriale, ar trebui să existe o lege. În Europa sunt trei moduri în care poți interveni: unul dintre ele reprezintă instalarea de dispozitive care să monitorizeze mirosurile neplăcute, a doua este ca instituțiile de profil să poată să acrediteze oameni care să poată mirosi, în Danemarca se merge pe varianta asta, iar o altă variantă poate fi pe sesizări în urma cărora Garda de Mediu să poată interveni până chiar la închiderea agenților care emana mirosuri neplăcute”, a dezvăluit vicepreședintele PSD Timiș, Cătălin Tiuch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.