Ian Anderson (Jethro Tull): „Timişoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii...

Ian Anderson (Jethro Tull): „Timişoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021“. Cronica unui concert de nota zece

0
DISTRIBUIȚI
Legendara formaţie Jethro Tull a susţinut un concert extraordinar la Timişoara,

Legendara formaţie Jethro Tull a susţinut un concert extraordinar la Timişoara, duminică seara, la Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, unde cei patru muzicieni aflaţi pe scenă, plus legendarul frontman Ian Anderson au interpretat o sumedenie de piese din discografia trupei care a luat naştere în 1968, în Luton, la nord de Londra. Formaţia care a vândut peste 60 de milioane de albume în toată lumea a oferit un show special numit „Jethro Tull performed by Ian Anderson“,  un spectacol care a îmbinat „la fix“ muzica cu arta interpretativă şi a reuşit să creeze o seară plină de magie. Dincolo de piese, show-ul a fost completat cu câteva proiecţii cât se poate de inspirate, care au colorat pe deplin o seară de nota zece pentru iubitorii de muzică rock. Fiindcă Jethro Tull a fost un pionier englez al agriculturii şi inventatorul semănătorii, în proiecţiile acestui show au fost incluse o sumedenie de referiri rurale, iar la un moment dat în spectacol a apărut (pe ecran) şi solista şi actriţa islandeză Unnur Birna Björnsdóttir. Timişoara a fost al treilea oraş inclus în turneul din acest an al formaţiei, după  spectacolele susţinute în 17 februarie la Kosice (Slovacia) şi în 18 februarie la Budapesta.

În prima parte a concertului, trupa a interpretat piese care au fost fredonate la unison de fani, ca Living In The Past, Nothing Is Easy, Heavy Horses sau Thick as a Brick, aceasta din urmă având parte de o serie de proiecţii de mesaje cât se poate de actuale. Printre piesele care au făcut deliciul celor prezenţi s-a numărat şi „Banker Bets, Banker Wins“, o melodie compusă în 2012 de către Ian Anderson, care a fost dedicată tuturor băncilor „care au grijă de banii noştri“, după cum a declarat legendarul artist, la Timişoara. Chiar dacă prestaţia vocală a lui Ian Scott Anderson (născut în 10 august 1947)  nu a fost la-nălţime (artistul recunoscând cu ocazia concertului susţinut la Kosice cu câteva zile înainte că are gripă), recitalul a fost unul de nota zece atât datorită „giumbuşlucurilor“ executate de forntmanul trupei Jethro Tull la flaut sau chitară, dar şi datorită prestaţiei excelente a instrumentiştilor de acompaniement.

Printre momentele care au declanşat aplauze furtunoase s-au mai numărat „Bouree“, „Pastime with good company“, „Sweet Dreams“ sau „Bach’s Toccata and Fugue in D Minor“, unde chitaristul Florian Opahle a avut un solo memorabil, la sfârşitul căruia Ian Anderson a apărut pe scenă şi i-a mulţumit acestuia… în genunchi! Pentru final, muzicienii au păstrat „Aqualung“ şi „Locomotive Breath“, două piese de rezistenţă din repertoriul trupei, fiind ovaţionaţi şi aplaudaţi minute-n şir de spectatorii care au asistat la acest regal muzical. Surprinzător din playlist-ul serii a lipsit celebra piesă „Too Old to Rock’n’Roll, Too Young to Die“.

Printre cei aflaţi în sală s-au numărat o serie de rockeri trecuţi de prima tinereţe care au venit cu viniluri pentru a fi semnate de membrii trupei, dar şi fani tineri, care au savurat aşa cum se cuvine un spectacol de nota zece pus la cale de Ian Anderson, John O’Hara (keyboards), David Goodier (bass), Florian Opahle (guitar) şi Scott Hammond (tobe şi percuţie).

Ian Anderson s-a declarat foarte încântat de oraşul nostru şi a declarat că a fost de mai multe ori în România, nu doar ca artist, ci şi ca turist. „Am avut ocazia să vizitez puţin Centrul Timişoarei şi am observat că este un oraş foarte frumos care merită să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021. Sunt familiar cu România, am fost de de mai multe ori aici, nu numai ca şi artist, dar şi ca turist, am fost în concediu cu familia în România şi a fost deosebit de frumos“, a declarat Ian Andreson în cadrul unui interviu în exclusivitate acordat lui Mimo Obradov, care va fi difuzat în zilele următoare la TVR Timişoara.

La intrarea în Filarmonica Banatul, concertul Jethro Tull a fost mediatizat doar cu un afiş de mici dimensiuni, în timp ce alături de el se afla un afiş gigantic de promovare al unui concert cu Fuego.


În ciuda acestui fapt şi a preţului destul de piperat al biletelor, recitalul Ian Anderson şi Jethro Tull de la Timişoara a avut loc în faţa unei săli pline, semn că muzica bună nu are nevoie de prea multă promovare. Următorul concert „Jethro Tull performed by Ian Anderson“, va avea loc mâine 21 februarie la Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.