Medicul timișorean Ioan Sporea: NU suferim de stomac mai mult decât bunicii...

Medicul timișorean Ioan Sporea: NU suferim de stomac mai mult decât bunicii noștri. Ce părere are șeful secției de Gastroenterologie și Hepatologie de la „Județean” despre EXODUL medicilor VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Invitat în premieră la emisiunea PRESSALERT LIVE, prof. univ. dr. Ioan Sporea, șeful secției de Gastroenterologie şi Hepatologie de la Spitalul Județean din Timişoara, dezminte faptul că acum, odată cu creșterea ritmului de viață, oamenii tind să sufere de mai multe boli de stomac. Fiind printre primii medici din România care a intrat în sistemul privat, la scurt timp după Revoluție, doctorul Ioan Sporea își aduce aminte că, în vremea când era student, existau mult mai multe persoane care sufereau de boli gastrice.

„Suferim mult mai puțin decât bunicii noștri. Din cauza helicobacterului, care acum este rezolvat foarte ușor, când eram student erau mult mai mulți bolnavi. Nu suferm mai mult de stomac din cauza stresului, dar când o facem pentru că ne-am enervat, e efectul stresului și al autostresului. Patologia nu e gravă, nu te omoară, dar te supără. Ar fi indicat să nu ne mai enervăm, să nu ne mai stresăm”, a opinat șeful secției de Gastroenterologie și Hepatologie a Spitalului Județean Timișoara.

Invitatul din această seară din studioul HDV a lămurit și problema alcoolului, a fumatului și a produselor alimentare, vorbind despre efectele asupra sănătății noastre. „Râdeam zilele trecute de ceva auzit undeva pe media, cum că alcoolul în proporții moderate nu face rău, dar trebuie avut grijă la definirea ceea ce înseamnă cantitate moderată.


Sunt niște doze clare, care nu sunt toxice, pe zi. Nu trebuie sărit calul. Sigur că, dacă e consumat cu moderație, nu face rău nici la ficat, nici la tubul digestiv. Consumul excesiv duce la ciroză. Legat de fumat, sunt total împotriva lui. Orice lege împotriva fumatului mă bucură, dar la tubul digestiv are efecte minimale. Nu cred că există control al statului asupra alimentelor. Noi le importăm de peste tot. Sigur că dacă sunt roșii de la bunica sau din Turcia, dau un exemplu, nu e același lucru. Cred că fructele care vin din UE sunt mai în regulă, pentru că au niște reguli mai stricte, dar în altele pot fi anumite substanțe nocive. Din păcate nu mai mâncăm natural, ci de la supermarket. Arată frumos, dar calitatea e discutabilă. Cred că normele UE ne protejează. Nu avem o legislație riguroasă privind calitate produselor alimentare”, este de părere medicul.

Șeful șeful secției de Gastroenterologie și Hepatologie de la Spitalului Județean Timișoara crede că. înaintea exodului medicilor. ar trebui să ne îngrijoreze o altă chestiune din medicina românească. „Vestea proastă este că producem prea mulți medici. S-au făcut în jur de 18 școli de medicină: la Galați, Arad, Oradea, dupăa ceea la Sibiu, Brașov etc., poate din interese economice. Anual producem mulți medici, 4.000 – 5.000, dar nu sunt calitativi. Nu ai cum să faci atâția calitativi, există anumite ierarhii, anumite standarde. Cred că sunt în jur de șase universități de primă linie în România. De aceea, cred că partea cu plecarea medicilor e o modă la ora actuală. E o reglare a pieței, pentru că noi nu avem în fiecare an să dăm 4.000 – 5.000 de locuri medicilor. Există și motive mai profunde pentru care medicii pleacă, salarizarea, condițiile de muncă”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ioan Sporea.

1 COMENTARIU

  1. Pai da, pleaca medicii din cauza lui si a celorlalti din feuda medicala romaneasca. Vreti sa vedeti de ce pleaca medicii? Mergeti la el pe sectie. O sa aflati cum urla, cum nu ii lasa pe ceilalti medici sa intre la sala, ca sa intre doar el. Ceilalti, cand or avea timp.
    Si e fain asa, la fel ca si Ples: si sef de sectie la spital si proprietar de clinica privata. Un fel de lup paznic la oi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.