Muzeul din Lugoj, un pericol pentru propriul patrimoniu. Cum s-a ajuns la...

Muzeul din Lugoj, un pericol pentru propriul patrimoniu. Cum s-a ajuns la această situație FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Din 1968, o clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea ca reședință a Nép Bank adăpostește muzeul orașului Lugoj, a cărui înființare este legată de numele unor personalități locale. Spațiul expozițional prezintă colecții remarcabile de arheologie, etnografie, memoriale, artă plastică și istorie medievală, multe colecții fiind alcătuite din materiale perisabile.

În urma unui recent control efectuat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, s-a constatat că, din toamnă, clădirea este neîncălzită și integritatea multor colecții este pusă în pericol, deoarece nu sunt respectate condițiile de microclimat prevăzute de lege pentru depozitarea și expunerea bunurilor culturale.

„Muzeul nu are personalitate juridică, aparține de primărie, iar în luna octombrie aceasta i-a luat centrala termică, pe motiv că are nevoie de ea în altă parte. Au promis că o aduc înapoi după o lună, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Din cauza frigului, țevile au cedat și s-au spart, s-a format gheață și există pericol de inundație în depozitele care adăpostesc colecțiile de arheologie, documente și artă. Situația a devenit dramatică”, a spus Dana Stancovici, consilier pe probleme de patrimoniu mobil al direcției, care a efectuat controlul.

Dacă muzeul respectă regulile de depozitare ale obiectelor, din cauza lipsei căldurii, în spațiile de depozitare temperatura nu a depășit în ultima perioadă, una foarte rece, zero grade Celsius, în expoziții 2,5 grade Celsius, iar umiditatea este de aproximativ 80%, în timp ce normele de conservare prevăd o temperatură de 18 grade Celsius și o umiditate de 30-65% pentru o păstrare în bune condiții a obiectelor de patrimoniu.

Pe moment, puținii angajați ai muzeului care rabdă de frig în clădire au reușit să mute o parte a obiectelor în birouri, dar nu pot gestiona situația care s-a creat și pentru care nu au nici o vină. În actualele condiții, muzeul nu poate fi vizitat, iar în sălile de expoziții igrasia se extinde pe zi ce trece. S-au făcut adrese către primărie, solicitându-se remedierea situației sau transferarea obiectelor într-un spațiu corespunzător până la sfârșitul acestei luni.


Centrala a fost adusă înapoi, dar deocamdată nu poate fi pusă în funcțiune din cauza țevilor sparte.

După ce cauzele dezastrului vor fi înlăturate și vor fi luate măsurile care se impun pentru asigurarea microclimatului optim, vor fi demarate procedurile pentru reacreditarea muzeului, conform prevederilor legale. „Situația în care s-a ajuns denotă o lipsă de cultură patrimonială”, a spus Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș. „Căldura este vitală pentru patrimoniul unui muzeu, și chiar pentru oamenii care lucrează acolo. Cred că cel care a luat decizia nici nu a realizat ce face”, a concluzionat Predescu.

El a adăugat că în urma controlului efectuat anul trecut la Muzeul Banatului, unde s-au constatat condiții improprii de depozitare a multor obiecte, s-au făcut relocări de depozite pentru a asigura condiții mai bune de conservare a patrimoniului mobil. Muzeul a contestat amenda de 10.000 de lei pe care a primit-o – suma maximă prevăzută de lege – și a pierdut în primă instanță, dar e de așteptat să uzeze de următoarele căi de atac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.