O mumie de crocodil și un picior uman mumificat, expuse la Muzeul...

O mumie de crocodil și un picior uman mumificat, expuse la Muzeul Banatului din Timișoara. Cât de vechi sunt FOTO

0
DISTRIBUIȚI

crocodil mumificat

Expoziție inedită organizată de Muzeul Național al Banatului. Astfel, începând de astăzi și până în data de 30 iunie, timișorenii pot admira 51 de piese din colecția de antichități egiptene a muzeului.

Printre exponate se numără și amulete, scarabei, figurine – uşabti, statuete, un sicriu, o mască mortuară, vase, opaiţe, un fragment textil, un picior uman mumificat, o mumie de crocodil, cuprinse cronologic între perioada Regatului Vechi și perioada romană (anii 2686 a.Chr. – 395 p.Chr.).

“Expoziția este specială pentru că este vorba de colecția de piese egiptologice din tezaurul muzeului. Cea mai veche piesă nu este expusă, pentru nu se poate muta, are o stare de conservare mai delicată, datează din 1.300 î. Hr, este o bucată dintr-un sicriu egiptean. Biletul de intrare la expoziție este de 2 lei”, a declarat, astăzi, Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

Nicoleta Demian, cercetător științific în cadrul Muzeului Național al Banatului, a explicat de ce erau mumificați de puii de crocodil de către egipteni.

“Sunt expuse 51 de piese din colecția de antichități egiptene a muzeului. Sunt piese deosebit de valoroase. Dar cele mai valoroase piese sunt fragmentele unui sicriu antropoid, datat în timpul dinastiei 21, circa 1.039 î. Hr. Trei fragmente din cele patru ale sicriului sunt prezentate vizitatorilor într-un fel de cameră mortuară simbolică, cu panouri ilustrative de mare detaliu. De departe, zic eu, este o piesă care atrage atenția, mumia unui pui de crocodil. Exista practica la vechii egipteni ca puii de crocodil să fie ținuți o anumită vreme în niște bazine pe lângă templele dedicate zeului Sobek, un zeu care era reprezentat de un cap de crocodil.


Iar apoi acești pui erau sacrificați la o anumită vârstă, mumificați, iar apoi mumiile votive erau vândute pelerinilor pentru a fi oferite ca ofrandă la altarul respectiv”, a explicat Nicoleta Demian.

Biletul de intrare la expoziție costă 2 lei. Colecția de antichități egiptene poate fi admirată la Bastionul Theresia din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.