Ordinul Arhitecților cere Primăriei Timișoara să nu declasifice controversatele clădiri ale Liceului...

Ordinul Arhitecților cere Primăriei Timișoara să nu declasifice controversatele clădiri ale Liceului de Artă și ISJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Filiala teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România și-a făcut cunoscut, în ultimii ani, punctul de vedere cu privire la dezinteresul pe care îl manifestă primăria Timișoarei față de imobile care fac parte din patrimoniul cultural al orașului și au un rol de seamă în istoria și identitatea acestuia, căci „orice intervenție asupra acestuia este una ce ne poate îmbogăți sau anula moștenirea”.

În urmă cu mai bine de doi ani, primarul Nicolae Robu lua o decizie considerată de mulți scandaloasă, dându-și acordul, în numele orașului, pentru declasificarea mai multor clădiri istorice din zona centrală, pentru ca acestea să poată fi demolate în vederea ridicării unor construcții cu indicatori care ar depăși limitele legale în zona respectivă. În baza contractului semnat cu fundația Caritatea, municipalitatea urma să sprijine declasarea clădirilor în care și-au desfășurat activitatea Liceul de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar Timiș, aflate peste drum de primărie, în schimbul unui teren de aproximativ 400 mp, pentru reorganizarea circulației rutiere.

Cele două imobile fac parte din ansamblul urban II, care cuprinde clădiri construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX în perimetrul Piața Iancu de Hunedoara, strada Săvinești, bdul C.D.


Loga și strada Asănești, înscris în lista monumentelor istorice a județului Timiș la poziția 65, cu codul TM-II-a-B-06100, la categoria clădirilor care alcătuiesc o rezervație arhitecturală de interes local.

Arhitecții readuc acum subiectul în discuție, manifestându-și dezaprobarea față de refuzul primăriei de a-și exercita dreptul de preempțiune referitor la terenul pe care se află cele două clădiri și asupra contractului cu fundația Caritatea, „ignorând toate forurile de specialitate din interiorul sau din afara instituției primăriei”. Ei mai precizează că „interesul public nu justifică implicarea activă a PMT în declasarea unui monument istoric, acest act fiind unul lipsit de viziune, de planificare și de cunoaștere a propriilor strategii și a spiritului Timișoarei”.

Filiala Ordinului Arhitecților din România, „în calitatea sa de instituție de interes public, recomandă organizarea de dezbateri publice deschise și constructive cu scopul de a identifica și clarifica interesul public intrinsec fiecăruia dintre aceste proiecte”.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.