„Meseria mea: iubesc copiii”. Povestea singurului bărbat educator din Timiș FOTO

„Meseria mea: iubesc copiii”. Povestea singurului bărbat educator din Timiș FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Elias Katona, singurul educator din Timiș.

Elias Katona are 27 de ani și se deosebește de toți tinerii de vârsta lui, cel puțin din județ. E singurul bărbat de meserie educator din Timiș. El are grijă de 29 de prichindei cu vârste între trei și patru ani, iar directoarea grădiniței din Timișoara unde acesta lucrează spune că se descurcă de minune.

Cum a ajuns să predea la grădiniță

Elias Katona lucrează la Grădinița cu Program Prelungit “Nikolaus Lenau” din Timișoara, cu predare a limbii germane ca limbă maternă, de la începutul acestui an școlar. Grădinița este una dintre cele mai căutate din Timișoara, deoarece nu puțini sunt părinții care doresc ca micuțul lor să învețe o limbă străină cât mai repede.

Tânărul de 27 de ani a ajuns să predea la grădinița din centrul orașului după ce conducerea unității de învățământ i-a făcut o propunere în acest sens, în vara anului trecut. Asta pentru că deși clasele cu predare în limba germană sunt foarte căutate, cu greu se găsește personal care să le predea micuților, din cauza salariilor foarte mici.

Elias Katona este un om modest, puțin timid, care cu greu vorbește despre el. “Sunt neamț din partea mamei, astfel că stăpânesc limba germană foarte bine. Liceul l-am terminat tot la o secție de limba germană”, povestește tânărul educator, care vorbește aproape la perfecție limba germană.

Până în toamna acestui an, Elias a lucrat în fabrici sau supermarketuri. Acum, spune că și-a găsit locul de muncă perfect. Mai ales că iubește copiii, iar fața i se luminează atunci când vorbește despre activitatea cu prichindeii de la grupa mică. 29 la număr, jumătate fetițe, jumătate băieței, cu vârste între trei și patru ani.

“Până acum, nu am lucrat niciodată cu copiii. La început, a fost mai greu, dar apoi m-am obișnuit. A început să-mi placă și pot să spun că meseria de educator este ca o pasiune pentru mine. Copilașii îmi dau o stare de bine, chiar poți să înveți multe de la ei și îmi place această atmosferă de grădiniță”, ne spune Elias Katona, zâmbind.

Pentru că este educator de doar patru luni, tânărul din Timișoara se ocupă de copiii de la Grădinița “Nikolaus Lenau” doar între orele 12.00 – 17.00. În unele zile, vine și de dimineață, pentru a vedea cum își desfășoară activitatea o educatoare cu experiență.

“La ora 12.00, iau masa alături de copii, iar între orele 13.00 – 15.00 dormim. Urmează o gustare, iar apoi repet cu copiii ce au învățat de dimineață: poezii, cântece, povești, ne jucăm. Deocamdată, sunt educator suplinitor, dar în acest an o să mă înscriu la Facultatea de Științe ale Educației, iar la final voi putea da examenul de titularizare, pentru că mie chiar îmi place această meserie, sunt dedicat”, povestește Elias Katona.

Deși primește un salariu lunar puțin peste 1.000 lei, educatorul spune că partea financiară nu este atât de importantă, ci faptul că vine cu drag la grădiniță.

“Părinții au încredere în domnul educator”

Cecilia Bundău, directoarea Grădiniței cu Program Prelungit “Nikolaus Lenau” din Timișoara, spune că părinții micuților sunt încântați de faptul că prichindeilor le predă un domn educator. “Înainte de începerea anului școlar, am organizat o ședință cu părinții. Le-am spus părinților care sunt regulile din această grădiniță și l-am prezentat pe Elias Katona. Părinții au reacționat bine, erau surprinși, îmi spuneau că e foarte fain”, ne-a spus Cecilia Bundău.

De asemenea, directoarea grădiniței are doar cuvinte de laudă la adresa domnului educator. “Nu cred că ar trebui ca la grădiniță să predea doar femei. În fond, trăim într-o lume modernă. Dacă suntem egali, atunci să fim egali cu adevărat. Să dăm și domnilor șansa să intre în domenii care au fost considerate ale femeilor. Eu sunt mulțumită că am reușit să atragem în grădinița noastră tineri care să predea. Elias are răbdare cu copiii, plus că este foarte important să iubești copiii și să-ți placă ce faci”, explică Cecilia Bundău.

“Trăim într-o țară democratică, drept urmare, avem drepturi egale. Sunt foarte mulți bărbați care pot fi apropiați de copii. Este un tânăr care probabil că dacă și-a ales această meserie, nu și-a ales-o întâmplător și crede că i se potrivește. Nu avem nicio sesizare că nu ar face față cu succes unui astfel de comportament în grădiniță”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Lipsa personalului, o problemă

În cadrul Grădiniței cu Program Prelungit “Nikolaus Lenau” din Timișoara sunt unsprezece grupe, dintre care patru mici.


Micuților le predau 23 de educatoare, dintre care cinci sunt suplinitoare, însă majoritatea sunt absolvente ale Liceului “Nikolaus Lenau” din Timișoara.

Directoarea grădiniței spune că posturile de suplinitori sunt ocupate, în principal, de studente la Litere, secția Germană, astfel că vorbesc limba foarte bine. “Cadrele didactice care predau în grădinița noastră trebuie neapărat să vorbească limba germană, pentru că la toate grupele se predă limba germană ca limbă maternă. Însă, vorbitorii de limba germană se găsesc greu, pentru că preferă să meargă în multinaționale, unde se câștigă mult mai bine. Noi am găsit persoane tinere, studente, încercăm să le ajutăm prin program flexibil”, explică Cecilia Bundău.

Directoarea Grădiniței cu Program Prelungit “Nikolaus Lenau” din Timișoara precizează că viitoarele educatoare dau un test psihiatric, iar apoi susțin un examen scris, pentru a le fi testate cunoștințele de limbă și minime cunoștințe de pedagogie. Deși se găsește cu greu personal calificat care să le predea micuților limba germană, părinții nu par să țină cont de acest aspect. De exemplu, anul trecut conducerea unității de învățământ a fost nevoită să suplimenteze numărul de locuri de la cele patru grupe mici. Astfel, un educator se ocupă chiar și de 30 de copii într-o grupă, deși numărul lor ar trebui să fie de 20.

Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, spune că probleme în ceea ce privește personalul calificat care să predea limba germană copiilor sunt atât la grădinițele cu predare în limba germană, cât și la școlile primare.

“În fiecare an există un număr foarte mare de posturi de educatoare în limba germană și un deficit de personal. Avem deficit de personal și la învățători în limba română, de exemplu, și probabil și anul viitor vom avea. În ceea ce privește educatoarele în limba germană, în fiecare an sunt scoase la titularizare posturi, dar nu există o categorie de personal care să vină să le ocupe într-un număr atât de mare. Avem deficit de personal, în acest moment, însă, în mod sigur, nu există posturi libere în prezent, pentru că se găsesc soluții cu personal necalificat în situația în care nu reușim să le ocupăm la începutul anului școlar”, ne-a explicat Aura Danielescu.

Inspectorul școlar al județului Timiș spune că grădinițele și clasele de la învățământul primar sunt cele mai “vânate” de părinții din Timișoara. Asta deși sunt informați că nu există suficient personal calificat care să le predea micuților.

“Părinții se îndreaptă în număr foarte mare, în ultimii ani, spre astfel de grădinițe cu predare în limba germană, și ulterior spre clasele cu predare în limba germană de la învățământul primar, deși cunosc că avem acest deficit de personal. Părinții știu că suntem cu un număr redus de personal calificat pe care putem să-l punem la dispoziție, însă orientarea lor spre unitățile de învățământ cu predare în limba germană a crescut în ultimii ani”, punctează Aura Danielescu.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.