Subcomisar de la Centrul Antidrog Timiș: ”Trendul e ascendent, consumul crește”. Metodă...

Subcomisar de la Centrul Antidrog Timiș: ”Trendul e ascendent, consumul crește”. Metodă inedită de combatere a flagelului în rândul elevilor VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Adela Șleam

Consumul de droguri e în creștere în Timișoara, un trend valabil pentru întreaga țară. Invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE, Adela Șleam, subcomisar de poliție în cadrul Centrului Antidrog Timiș, a explicat nevoia ca tinerii, în special elevii de liceu, să beneficieze devreme de măsurile de precauție, tratament și consiliere în ceea ce privește consumul diferitelor substanțe.

Generația tânără e cea care e afectată cel mai puternic de flagelul drogurilor. Indiferent de statutul unității de învățământ ori mediului în care se află. ”În școlile profesionale se consumă etnobotanice. Canabisul e consumat poate de o altă categorie de elevi, e puțin mai scump și efectele sunt mai puțin dăunătoare. Această plantă provoacă dependență psihică nu fizică, spre deosebire de etnobotanice, la care consecințele medicale sunt foarte grave. Sunt cele mai consumate, mai sunt consumate ecstasy, LSD, dar într-o cantitate mai mică. Costă mai mult, efectele sunt mai dăunătoare, cocaina nu prea e consumată de elevi, deoarece e mai scumpă”, a declarat Adela Șleam, la PRESSALERT LIVE.

”Trendul e ascendent, consumul crește iar unul dintre obiective e de a ține sub control acest fenomen. Să spunem că încercăm să-l eradicăm e nerealist, dar prin serviciile de asistență și prevenire putem să-l ținem sub control”, mai spune subcomisarul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Timiș. Îngrijorător e că și fetele au început să fie afectate în număr aproape la fel de mare ca băieții.

Metoda de prevenire ”o zi la pușcărie”

Pe lângă metodele clasice, precum discuțiile care pot fi plictisitoare, atenția elevilor asupra pericolului consumării a fost atrasă și altfel. ”Nu mergem în fața elevilor să le spunem ce să facă și ce nu să facă… Folosim niște ochelari care simulează starea indusă de consumul de droguri, le trasăm niște sarcini pe care să le facă și ajung singuri la concluzia că e imposibil. Partea distractivă e că acești ochelari poți să-i dai jos, dar la consumul de droguri nu poți să scapi de acești ”ochelari” cum vrei tu”, avertizează Adela Șleam. ”O altă metodă inovatoare e că invităm persoane care au trecut prin această experiență. Persoane care majoritatea sunt inteligente, sociabile și elevii se identifică cu aceștia, până la un moment dat povestea lor coincide, dar drumurile lor s-au separat din momentul în care cei aflați în detenție au început să consume… Povestesc experiența.


Atunci ei (elevii) conștientizează ce se poate întâmpla”, mai spune Șleam. Elevii care arată predispoziție spre consum, în schimb, pot experimenta o ”aventură” care îi va convinge să renunțe la aceste gânduri: ”Avem un proiect, împreună cu Penitenciarul Timișoara: O zi în penitenciar! Sunt luate persoane din licee, unele dintre ei care prezintă vulnerabilități, și sunt duse în penitenciar ca și cum sunt condamnate pentru astfel de infracțiuni. Au acordul părinților, vin cu duba, mascații în încătușează, percheziționează, amprentează, îi tund scurt, sunt duși în celule… Toată această activitate e filmată și părinții văd ce s-a făcut. Feedback-ul e pozitiv, e o trezire la realitate”, a conchis Adela Șleam.

Comunități terapeutice și centrele de zi sunt soluții

Centrul din Timișoara beneficiază de o echipă restrânsă, pluridisciplinară, de șapte oameni, inclusiv un psiholog, medic și asistent social. Acesta efectuează o evaluare pacientului și se hotărăsc pașii următori. Centrul Antidrog a făcut legături în alte sectoare din județ: ”Am format rețele, delurăm formări pentru profesori, care să desfășoare activități, formări pentru poliția rutieră, poliția locală, de proximitate… inclusiv cu psihologi, medici”. Spitatele improprii nu sunt deloc atractive pentru tineri. În Timiș majoritatea cazurilor ar recomanda tratarea într-o comunitate terapeutică sau un centru de zi. ”Aceste comunități terapeutice ar fi foarte utile. Consumatorii ar fi duși în alt mediu, ar beneficia de tot ceea ce au nevoie, consiliere, activități. Ar fi extrem de utilă (n.r. inclusiv pentru consumatorii de etnobotanice)… Aș pune accent mai mare pe asistența oferită consumatorului. Acele comunități terapeutice și centrele de zi, cred că centrele sunt extraordinar de importante, ei pot merge și să facă diferite activități, să fie rupți din acel mediu”, a explicat Adela Șleam. Ea subliniază că cei care vin să fie ajutați beneficiază de discreție și nu vor fi supuși unei interogări. ”Numărul beneficiarilor a crescut. Sunt cei care accesează din proprie inițiativă și părinții, care remarcă ceva în neregulă. Sunt reticenți copiii să vină ei. Părinții învață și să comunice cu copilul și să vină spre noi, pentru că noi nu îi putem obliga. Dar observăm o creștere în rândul copiilor care vin singuri, pentru că află de la alt beneficiar de lucrurile bune care se întâmplă într-un astfel de centru”, a mai spus Șleam. ”Există mulți recidiviști. Categoric astfel de persoane au nevoie de aceste servicii. Independența psihică nu e tratată în penitenciare”, adaugă Adela Șleam. Centrul din Timiș s-a bucurat de finanțare de la CJ Timiș pentru proiectele de de prevenție din ultimii doi ani iar mediul privat a fost sprijin însă ”pe lângă finanțarea din mediul privat ar trebui să vină și mediul public”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.