Primarul Nicolae Robu, audiat la DNA în calitate de SUSPECT în dosarul...

Primarul Nicolae Robu, audiat la DNA în calitate de SUSPECT în dosarul retrocedărilor ilegale făcute de Primăria Timișoara UPDATE 3 DNA: Aproape 1.000 de imobile retrocedate ilegal

5
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu și fostul secretar al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, sunt audiați la DNA București în dosarul retrocedărilor ilegale pe Legea 112.

Vă reamintim faptul că DNA a descins și a ridicat mii de dosare de la Primăria Timișoara, în primăvara lui 2015, legate de vânzările de locuințe pe legea 112. Totul a început, atunci, după ce Corpul de Control al primului ministru a făcut un control legat de modul în care s-au realizat aceste tranzacții în ultimele decenii, iar raportul care a constatat o serie de ilegalități a fost trimis DNA.

Conform informațiilor PRESSALERT.ro, și alți actuali și foști angajați ai primăriei care au semnat documente legate de retrocedări ilegale vor fi chemați pentru audieri la sediul DNA.

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE La audieri este prezent și fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, dar și fostul viceprimar Traian Stoia. Avocatul lui Stoia a spus la ieșirea din sediul DNA că, în acest dosar, clientul său are calitatea de suspect. Conform Digi24, Stoia și Ciuhandu au fost anunțați că au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu.

„Nu ştiu să vă zic nimic dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupţia. Nu ştiu despre ce e vorba. Am primit citaţia telefonic. Nu am emoţii, pentru că nu am nicio legătură cu corupţia, nici cu traficul de influenţă. Am primit un telefon să fiu aici la ora 10.30”, a declarat Nicolae Robu înainte de intrarea în sediul DNA București.

UPDATE 2 DNA a stabilit un prejudiciu de 40 de milioane de euro după retrocedarea a aproximativ 1.000 de imobile.

„Aparatul de specialitate al primarului a vândut, nu știu în ce circumstanțe, am să văd, două apartamente și în mandatul meu.. Am cerut aparatului primăriei, prin notă internă, și se paote verifica acest lucru, să-mi spună dacă s-a respectat legea, iar răspunsul a fost că s-a respectat, contractele aveau aviz de legalitate. Am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate de la stat către privat tocmai pentru că în folclorul locului se vorbea că s-au făcut foarte multe nereguli. Eu am recuperat trei clădiri și nu am pierdut niciuna de când sunt primar, au fost vândute doar două apartamente modeste. Voi cere verificări suplimentare pentru a vedea dacă a greșit cineva, eu consider că nu am greșit.


Am calitate de suspect, pentru că am semnat aceste contracte de vânzare-cumpărare, dar acestea nu au fost întocmite de mine”, a spus Nicolae Robu la ieșirea de la audieri.

În același ton a fost și declarația fostului edil-șef. „Toate acele acte au avut avizul juridic și aviz din partea comisiilor de specialitate, asta le-am spus procurorilor”, a declarat fostul primar Gheorghe Ciuhandu la ieșirea de la DNA.

UPDATE 3 Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție spune că procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru „pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul” față de suspecții Georghe Ciuhandu, Nicolae Robu, Martin Staia (fost director în Primăria Timișoara), Dan Diaconu și Traian Stoia.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia „în perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Conform comunicatului DNA, contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara.

Reprezentanții DNA fac precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

5 COMENTARII

  1. de 20 de ani ma chinui sa-ma puna in posesie legal , pe un teren , si gunoiul asta de robu , nici nu vrea sa auda ! si am sentinta def. irevocab cu punere in posesie . se stie cu-i a retrocedat si el si ciuhandu si cojocarii . sper sa ajunga toti la puscarie !

  2. Chiar nu are nimeni nimic de spus,nu exista nici un comentariu referitor la cum au fost cedate cladirile importante din centrul orasului,sau nu mai avem voie la opinie dle Bota,am mai pus aceasta intrebare si comentariul nu a aparut.DE CE ? Nu vreau sa cred ca sunteti servil vreunui partid ! De fapt cred ca am fost blocat,pt ca tot timpul este eroare de transmitere ? Felicitari,se pare ca nu puteti mai mult !

  3. În sfârșit s-a ajuns și la MAFIA din Timișoara! Dosarul este instrumentat de către DNA-structura centrală,pt.că DNA-Timișoara se ocupă doar de găinării. Poate ar trebui să fie date publicității și câteva nume a celor care au obținut in mod ilegal,astfel de imobile. Ar fi mari surprize!!! Or fi și ”mari magistrați” printre aceștia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.