Sancţiuni pentru gunoiul aruncat aiurea, la Timișoara. Ce amenzi riscă asociaţiile de...

Sancţiuni pentru gunoiul aruncat aiurea, la Timișoara. Ce amenzi riscă asociaţiile de proprietari care nu colectează selectiv

0
DISTRIBUIȚI

Aruncați gunoiul unde și cum aveți chef? Atenție, riscați amenzi usturătoare. După ce de la începutul anului a intrat în vigoare taxa de depozitare a deșeurilor, Retim face tot posibilul ca abonații din Timișoara și din județ să recicleze deșeurile, în special în condițiile în care deocamdată nu se știe dacă taxa va fi suportată și de abonații companiei prin majorarea tarifului. Iar dacă cu vorba bună e mai greu de înțeles că reciclarea nu e un moft, ci o obligație într-o țară civilizată, zeci de asociații de proprietari au fost sancționate, în urma controalelor efectuate cu Poliția Locală.

„Au fost verificate un număr de 115 asociații de locatari și proprietari, fiind înaintate tot atâtea notificări prin care li se aduceau la cunoștință cetățenilor prevederile legale. La reverificarea acestora, un număr de 20 de asociații au fost depistate nerespectând actul normativ menționat, fiind aplicate șase sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5500 lei, iar alte 14 asociații au fost invitate să se prezinte pentru încheierea proceselor verbale de constatare a contravenției.


Cu ocazia verificărilor în teren efectuate de polițiștii locali împreună cu lucrătorii RETIM au mai fost aplicate în această perioadă și trei sancțiuni unor societăți comerciale de pe traseele verificare pentru lipsa contractului cu societatea de salubrizare. Astfel de sancțiuni pentru necolectarea selectivă au mai fost aplicate și anul trecut, dar și la începutul acestui an, până la demarararea acțiunilor comune. Reamintim că potrivit HCL 371/2007 modificată, toți utilizatorii serviciului public de salubrizare sunt obligați să asigure precolectarea selectivă a deșeurilor pe care le produc și să nu amestece deșeurile menajere cu cele reciclabile, periculoase sau cu alte tipuri de deșeuri, sancțiunile ajungând și până la 2.500 lei. Acțiunile comune continuă și în această perioadă”, se arată în comunicatul de direcția din subordinea primăriei.

E important de precizat că nu doar pubelele galbene sunt destinate colectării selective. Timișorenii trebuie să verifice dacă pubelele negre au lipite pe ele abțibilduri care indică tipul de gunoi care trebuie aruncat în fiecare recipient. În cazul în care o asociație de locatari nu are pubele pentru colectare selectivă, e necesar ca administratorul acesteia să meargă la sediul Retim, acolo unde trebuie să facă o cerere pentru a primi gratuit o pubelă specială pentru colectarea selectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.