„Scriitorul” de pantofi, timișoreanul cu clienți în întreaga lume. Cum a început...

„Scriitorul” de pantofi, timișoreanul cu clienți în întreaga lume. Cum a început afacerea de la zero FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Un timișorean și-a transformat cea mai mare pasiune în afacere, iar acum business-ul merge ca pe roate. În prezent, Dumitru Mihăică vinde pantofi din piele naturală în România, dar și în toate colțurile lumii. În anul 2008 a înființat firma Mono Shoes și spune cu mândrie că 90% din pantofii pe care-i realizează „nu au pereche”. Designerul povestește că cei mai vânduți pantofi sunt cei cu imprimeu tradițional, din batic maramureșean.

Dumitru Mihăică, în vârstă de 42 de ani, a lucrat ca ziarist timp de zece ani, dar în anul 2007 a spus stop ca să pornească pe un nou drum. Astfel, a pus pe picioare firma Mono Shoes, care funcționează și în prezent într-un atelier din zona Sinaia, din Timișoara. Asta după ce a început să primească tot mai multe comenzi, oamenii fiind încântați de pantofii pe care îi realiza într-un atelier improvizat.

„Prin anii 2000, mă îmbrăcam sport și nu îmi găseam pantofi potriviți cu genul meu de haine. Și am luat decizia să-mi fac eu o pereche, erau roșii. Mergeam la conferințe și colegii erau încântați de pantofii mei. Așa au venit primele comenzi. Atelierul din zona Sinaia l-am deschis în anul 2008, în momentul în care au tot venit oamenii să-mi ceară pantofi. I-am luat un leu primului client pe care l-am avut după ce mi-am deschis business-ul. Începutul a fost foarte greu, dar și foarte frumos, eram trei oameni și lucram până spre miezul nopții în atelier”, povestește Dumitru Mihăică.

Designerul din Timișoara spune că pantofii pe care-i realizează sunt lucrați manual, din piele naturală, iar fiecare pereche care părăsește atelierul păstrează un element inconfundabil de unicitate.

„În general, mă străduiesc să nu existe două perechi de pantofi la fel. Chiar dacă e vorba de un detaliu, de o căptușeală, ceva încerc să schimb. De cele mai multe ori, le dau șansa oamenilor să își creeze singuri pantofii. În mod cert, 90% din pantofii mei nu au o altă pereche. Pentru mine este important să știu că o pereche de pantofi ca cea pe care o am în picioare acum, de exemplu, nu mai are nimeni”, explică Dumitru Mihăică.

„Reinterpretarea tradiționalului”

Proprietarul firmei Mono Shoes povestește că pantofii realizați la Timișoara, în atelierul din zona Sinaia, se vând în toate colțurile lumii, nu doar în România.


Astfel, pantofii au ajuns chiar și în America, Australia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și mai toate țările din Europa. De asemenea, designerul timișorean realizează și pantofi de dans, cu care se dansează în festivaluri importante de tango din Europa, și nu numai.

Însă, cei mai vânduți pantofi realizați de Mono Shoes sunt cei cu imprimeu tradițional, din batic maramureșean. „Materialele le cumpărăm din comuna Certeze. Sunt materiale din care se face portul lor tradițional. Am folosit acest model și la pantofi de dans, vânduți la dansatori din Franța, Germania, Austria. E foarte la modă acum reinterpretarea tradiționalului pentru că sunt mulți oameni care s-au rupt de țară, s-au dus în altă parte și sunt mândri să poarte un pantof care urlă că e românesc”, consideră Dumitru Mihăică.

În ceea ce privește prețurile, în România o pereche de pantofi Mono Shoes se vinde cu aproximativ 380 lei, în timp ce în Europa costă cel puțin 130 de euro, iar la Paris, unde se vând cele mai multe perechi din afara țării, prețurile ajung și la peste 200 de euro.

„E destul de fumată chestia asta cu pantofii mei sunt altfel, dar chiar sunt. În medie, fac 200 de pantofi pe lună. Nu-mi doresc să-mi deschid o fabrică, pentru că eu sunt foarte implicat în procesul de realizare a pantofilor. Mi-e greu să mă văd uitându-mă pe geam cum lucrează 100 de oameni. Peste cinci ani, îmi doresc să am mai mult timp să mă ocup de fiul meu, dar tot în atelier mă văd. Acum suntem cinci angajați, cu mine – șase. Dacă nu m-aș fi implicat atât de mult, sunt conștient că nu aș fi ajuns aici”, a conchis Dumitru Mihăică.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.