Spectacolele lunii martie pe scenele timișorene. Vezi ce premiere vor avea loc

Spectacolele lunii martie pe scenele timișorene. Vezi ce premiere vor avea loc

0
DISTRIBUIȚI

„Eminul meu iubit” este este spectacolul pe care teatrul național îl oferă timișorenilor în data de 1 martie în sala studio „Uțu Strugari”, cea care va mai găzdui în cursul lunii spectacolele „Terminal” de Ștefan Caraman, „Un Romeo și o Julieta – un scandal urban”, un concept de Laura Avarvari după W. Shakespeare, „Oxigen” de Ivan Vîrîpaev, „Canicula de Antoaneta Zaharia, „Cloaca” de Maria Goos, „Daddy” de Anne Habermehl, „Dawn Way” de Oleg Bogaev, „În afara jocului” de Sergi Belbel, „Bad bed Stories” de frații Presniakov, „Avioane de hârtie” de Elise Wilk și „M-am hotărât să devin prost” după Martin Page.

În bogatul repertoriu al lunii martie, mai sunt cuprinse spectacolele „Pinocchio” după Carlo Goldoni, „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, „Prometeu înlănțuit” după Eschil și „Anna Karenina” după Lev Tolstoi, care vor putea fi vizionate în sala mare a teatrului, în timp ce în Sala 2, luna va începe, în 4 martie, cu o premieră, „Controversa de la Valladolid” de Jean Claude Carrière, în regia artistică a lui Radu Jude. Spectacolul va mai fi jucat în ziua următoare și în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului. În aceeași sală vor mai avea loc reprezentații cu spectacolele „Billy mincinosul” de Keith Waterhouse și Willis Hall, „Viața e vis” de Calderon de la Barca, „Căpcăunii sacri” după Pascal Bruckner, „Deșteptarea primăverii” după Frank Wedekind și „Vorbește cu mine!”, un spectacol de Ion-Ardeal Ieremia.

Opera timișoreană deschide luna martie cu spectacolul de operă pentru copii „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck, urmat de spectacolele de operă „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini și „Nabucco” de Giuseppe Verdi, cântate integral în limba italiană și supratitrate în limba română. Baletul rock „Dancing Queen” pe muzica formației Queen, opereta „Țara surâsului” de Franz Lehar, interpretată în limba română și musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock, interpretat de asemenea în limba română, sunt spectacolele care mai pot fi văzute în această lună pe scena operei timișorene.

Teatrul maghiar va prezenta, în 2 și în 22 martie, în sala mare, spectacolul „Improvizația de la Versailles sau Casa maimuțelor” după Molière, o călătorie prin amintirile și visele unui mare artist, prin legendele și documentele scrise despre el.


Fiecare din cele patru acte este o lume și un spectacol în sine, toate contopite într-unul singur, semnificând dorințele omului și ale artistului de la naștere până la moarte și invers. Comedia lui Molière, care a avut premiera în 28 februarie, a fost pusă în scenă pentru prima dată în 1663, fiind acum reinterpretată de tânărul regizor Sardar Tagirovsky prin reconstruirea textului original.

Tot în sala mare vor avea loc și spectacolele „Prezent”, de Ziua Maghiarilor, „Moliendo café” și două reprezentații cu spectacolul „Shakespeare, Sonnet 66”. Sala Studio va găzdui serata muzicală „Zi-i”, spectacolele „Ultima mutare”, „Avalanșa”, „Mai spun atât și plec…”, spectacolul non-verbal pentru copii „Scufița Roșie” și spectacolul de teatru-dans „7/7”, conceput și interpretat de Baczo Tünde. La spectacole se asigură traducere în limba română. În 25 martie, sala Studio va găzdui o serată muzicală dedicată vinului, intitulată „Dulce e sărutul tău de Rizling”, în interpretarea formației „Cantuale” din Târgu Mureș.

Teatrul german începe luna în 11 martie, la ora 18.00, cu o premieră, „Cartea junglei”, după Rudyard Kipling. Povestea lui Mowgli, crescut în jungla indiană, și a prietenilor săi, este pusă în scenă de regizorul Răzvan Mazilu, care semnează și coregrafia spectacolului. Următoarele reprezentații vor avea loc în 12 martie, la ora 11.00 și la ora 18.00. În luna martie, spectatorii mai pot vedea poemul eroico-erotic în proză „Fuchsiada” după Urmuz, „De fapt e frumos”, o dramă în spații virtuale și reale de Volker Schmidt, „Micul prinț” după Antoine de Saint-Exupéry, „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind și spectacolul non-verbal „Moliendo Café”, o coproducție cu teatrul maghiar. Toate spectacolele sunt supratitrate în limba română. În ultima zi a lunii încep spectacolele de teatru de tineret NIL, prezentate de trupele de teatru de tineret NIL-junior și NIL.

Radu Brănici, actor al teatrului german, a fost nominalizat la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România la categoria Debut pentru rolul Moritz din spectacolul „Deșteptasrea primăverii” de Frank Wedekind. Născut la Arad în 1993, a jucat teatru încă din timpul liceului, a participat la festivaluri de tineret la Timișoara și în Croația, a urmat apoi studii la secția de actorie în limba germană din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, a participat la atelierele școlii de vară a teatrului german de la Gărâna, iar din 2015 face parte din trupa acestuia. Cea de-a XXV-a ediție a Galei Premiilor UNITER va avea loc în 8 mai 2017, la teatrul național din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.