Teatrul Național Timișoara, colaborare cu două instituții de prestigiu din Germania și...

Teatrul Național Timișoara, colaborare cu două instituții de prestigiu din Germania și Franța. Vezi ce subiect „fierbinte” a fost abordat pe scenă

0
DISTRIBUIȚI

Flavius Retea, actor al Teatrului Național din Timișoara, cunoscut publicului din spectacole precum ”Deșteptarea primăverii”, ”Say it now!”, ”Căpcăunii sacri” sau ”Hamlet”, a urcat ieri seară pe scena Staatstheater Braunschweig, în Germania.

În orașul german a avut loc premiera spectacolului ”Gypsies. Roma in Europe”,  spectacol realizat de trei teatre-membre ale European Theater Convention: Staatstheater Braunschweig, Teatrul Naţional din Timişoara şi CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy.

”În oricare dintre țările Europei unde trăiesc rromi, aceștia se confruntă cu stereotipuri, discriminare și excluziune. Au fost uciși în lagăre de concentrare de către Partidul Național-Socialist. În timpul războiului din țările fostei Iugoslavii, rromii au fost urmăriți, uciși sau alungați pe principiul «curățeniei etnice». Sărăcia și lipsa locurilor de muncă din țările native îi silesc pe mulți etnici rromi să emigreze în țări în care sunt considerați «străini nevoiași», «cerșetori agresivi», «intruși».


Totodată, prin politici de azil și imigrație, guvernele Europei occidentale împing responsabilitatea către țările de origine ale acestora”, transmite compania germană de teatru werkgruppe2, inițiatoarea proiectului.

Proiectul multinațional ”Gypsies. Roma in Europe” este un spectacol construit pe o serie de întrebări din Europa de azi: Cum se văd rromii înșiși? Cum văd ei societatea majoritară din țările unde trăiesc? Care ar fi cheia pentru a conviețui în armonie? Cum văd ei Europa viitorului? Acest spectacol de teatru a avut premiera joi, 23 februarie 2017.

Proiectul propus de compania germană de teatru werkgruppe2 este realizat de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara, Staatstheater Braunschweig și CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy. Producția teatrală omonimă, purtând semnătura regizorală a Juliei Roesler, a fost creată ca urmare a unei serii de interviuri  cu membri ai comunităților rrome din Germania, Franța și România, precum și cu reprezentați ai unor organizații de asistență socială. Interviurile au fost coordonate de asistenții sociali Veronika Patočková și Hamze Bytyci în toamna anului 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.