Majoritatea timișorenilor nu vor să audă de studii clinice. Asta pentru că se gândesc că se realizează experimente pe ei și sunt folosiți precum niște cobai. Medicul Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timișoara, spune că pacienții care aleg să participe în astfel de studii clinice au, de fapt, doar de câștigat. Motivul? Beneficiază de cele mai noi tratamente, plus că nu există niciun risc.
“Pacienții ar trebui să fie încurajați să participe la studii clinice. Românii încă au impresia că sunt folosiți ca niște cobai, dar acest mit ar trebui să dispară. Cel mai bine tratat e bolnavul din studiul clinic, pentru că beneficiază de tratamente noi. Există produse pe care noi le-am avut în studii clinice datorită cărora pacienții sunt în viață.
Nu există niciun risc, doar frica e mare. După ce s-a terminat studiul, unii pacienți își doreau să continue tratamentul, dar statul român nu-l decontează, astfel că au ajuns să-l cumpere din Occident cu sume foarte mari. Iar media e de 5.000 de euro pe lună”, explică medicul Ștefan Curescu.
Șeful Clinicii de Oncologie spune că în Timișoara, doi din trei pacienți refuză să participe la un studiu clinic. “Rata de refuz e innaceptabil de mare în România, în comparație cu țările din jur. La Timișoara, rata de refuz depășește 70%. Doi din trei pacienți refuză. Cu cât sunt mai mulți pacienți în studii clinice, cu atât crește și prestigiul României, facem economie la bani, pentru casa de sănătate este un mare avantaj. Noi avem studii în desfășurare inclusiv pentru cancerul bronhopulmonar, dar nu ne este deloc ușor”, a mai precizat medicul Ștefan Curescu.