ALERTĂ Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara amenință din nou că se...

ALERTĂ Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara amenință din nou că se închide din cauza datoriilor, în plină EPIDEMIE de rujeolă

0
DISTRIBUIȚI

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara in faliment solutie

Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara se află din nou într-o situație critică și amenință că, de la începutul săptămânii viitoare, mai tratează cel mult pacienții care vin în Unitatea de Primiri Urgențe. Și asta pentru că unitatea medicală ar urma să primească o sumă prea mică de bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, motiv pentru care conducerea spitalului nu vrea să semneze contractul pe următoarele șapte luni pentru decontarea cazurilor tratate.

Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, ne-a declarat că suma propusă de CJAS Timiș este insuficientă pentru necesitățile pe care le are unitatea medicală.

“Există și posibilitatea aceasta, să nu mai primim pacienți de luni, dacă nu se semnează contractul cu casa de sănătate. Suma propusă de casă este prea mică pentru necesitățile funcționarii spitalului. Doamna director a propus o nouă întâlnire cu comisia de mediere, la București, pentru deblocarea situației. Dacă nu va fi semnat contractul, probabil că de luni vom primi doar urgențele. Problema este că majoritatea pacienților de la noi sunt cu boli acute. Dacă ar avea boli cronice, atunci puteau fi puși pe liste de așteptare, dar sunt boli acute și contagioase, bolnavi cu rujeolă, tuberculoază, cazuri severe”, ne-a spus medicul Virgil Musta.

Voichița Lăzureanu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că unitatea medicală are, pe anul 2016, plăți restante de aproape trei milioane de lei, dintre care arierate, adică datorii cu o vechime mai mare de 90 de zile, de două milioane de lei.


De asemenea, spitalul de la Pădurea Verde are din anul precedent servicii medicale nedecontate de CJAS Timiș de peste 1,8 milioane de lei. Concret, este vorba de 837 de pacienți care au fost tratați în unitatea medicală, dar casa de sănătate nu a decontat serviciile medicale oferite.

De asemenea, în primele trei luni ale acestui an, au fost tratați 1809 pacienți acuți, însă CJAS Timiș a alocat fonduri doar pentru 1.405 bolnavi. Astfel, valoarea nedecontată de CJAS Timiș se ridică la suma de 926.000 de lei doar pe cele trei luni din 2017. Totodată, reprezentanții unității medicale explică faptul că potrivit vechiului contract cu casa de sănătate, spitalul primea 1,07 milioane lei pe lună, conform noului contract pe care unitatea medicală nu vrea să-l semneze, ar urma să primească doar 990.000 lei pe lună, pentru spitalizarea și tratarea cazurilor acute.

“Contractul cu CJAS Timiș este format din decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri acute (DRG), decontare servicii medicale în spitalizare continuă cazuri pacienți cronici, decontare pacienți în spitalizare de zi, decontare servicii medicale în ambulatoriu și programe naționale de sănătate. Problema noastră este strict legată de decontarea pacienților internați în spitalizare continuă tip acuți (DRG), adică acei pacienți care au o boală acută și care nu pot fi planificați, puși pe liste de așteptare sau îndrumați în alte unități sanitare, pentru că nu mai există în vestul țării alt spital de acest profil. Toate secțiile/compartimentele de boli infecțioase din județele învecinate – practic din toată țara- vin spre internare în spitalul nostru și evident că sunt forme severe, supraacute de boală cu insuficiențe de organ, care consumă enorm din bugetul spitalului nostru”, spune Voichița Lăzureanu.

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara mai atrage atenția asupra faptului că Primăria Timișoara, în a cărui subordine se află unitatea medicală, nu vrea să plătească cheltuielile de întreținere și funcționare, așa cum ar putea, potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.