Anticorupția pe persoană fizică

Anticorupția pe persoană fizică

0
DISTRIBUIȚI

Dezbaterile pe tema luptei anticorupție se poartă, în România, cu o pasiune mai mare decât erau cele despre fotbal, atunci când acest sport conta și la noi. De obicei, raportarea se face filtrând totul printr-o persoană. Laura Codruța Kovesi este adulată-n stradă sau acuzată că este răul absolut pentru democrația și libertatea din România. Extreme care nu rezolvă în niciun caz problema, ci doar o acutizează.

Timpul a dovedit că nu există oameni perfecți. Să ne aducem aminte de predecesorul Daniel Morar, retras strategic la Curtea Constituțională după ce nu a mai fost șeful DNA. Și pe vremea acestuia, dacă spuneai ceva de DNA, în afară de laude, erai acuzat că vrei răul României. Asta chiar dacă era evident, de exemplu, că oamenii apropiați de Traian Băsescu erau evitați de procurorii anticorupție, deși apăreau informații explozive în presă.


Și că erau adevărate s-a dovedit, după câțiva ani, în anchetele DNA, brusc dezghețate după schimbarea șefului. Acum sunt prea puțini cei care mai vorbesc despre acest „detaliu”.

Pentru că, și atunci, și acum, atunci când a fost vorba de probleme s-a preferat stilul românesc de a închide ochii pe motiv că au făcut mai mult bine, decât rău. Respectul pentru adevăr ar trebui să fie unicul criteriu de evaluare. Altfel, ajungem în situații în care cei care ar trebui să fie primii apărători ai legii o încalcă cu o voluptate mai mare decât infractorii. Iar când există neclarități, ele trebuie lămurite cât mai rapid. Pentru a nu afecta eforturile majorității procurorilor și polițiștilor onești. Când legea este transformată de un procuror într-o bâtă cu care sparge căpățâni doar pentru că așa poftește, nu trebuie să existe niciun fel de toleranță.

Anticorupția pe persoană fizică nu o să salveze România, oricât ne-am amăgi cu asta. Cum nici nu se dărâmă țara dacă un procuror este schimbat dintr-o funcție. Esențial este să avem instituții cu adevărat performante care să aibă toate instrumentele pentru a lupta cu adevărat cu corupția, dar și cenzori extrem de exigenți ai exceselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.