Arhitecta Anca Raluca Majaru: „Cultural, Timișoara va fi vârf de lance nu...

Arhitecta Anca Raluca Majaru: „Cultural, Timișoara va fi vârf de lance nu doar pentru Banat, ci pentru întreaga Românie”. Ce crede despre starea patrimoniului orașului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Conacele istorice extraurbane aflate pe teritoriul Banatului istoric au fost subiectul central al emisiunii PRESSALERT LIVE de ieri seară, în care a fost invitată arhitecta Anca Raluca Majaru, o bucureșteancă ce din 2008 și-a dedicat o mare parte a timpului descoperirii acestor clădiri din vestul României. Dintre multele momente petrecute pe „teren”, unul i-a rămas imprimat în minte, spunând că, în urma întâmplării și-a dat seama că aici identitatea este păstrată și transmisă din generație în generație.

„La un moment dat am fost fascinată de amprenta familiei Mocioni din Bulci, județul Arad. Stăteam atârnată de câteva pietre și o bătrână a venit și m-a întrebat dacă, cumva, s-a întors groful, pentru că ei, localnicii, îl așteptau de mult timp. Mi-au dat lacrimile pentru că am descoperit că prezumția de la care am plecat, cum că o comunitate nu mai este atașată de reședințele patrimoniale nu este valabilă.


Practic mi-a arătat că își transmit identitatea din tată în fiu, din bunic în nepot. Știm foarte bine că Banatul este un spațiu multicultural. Este și va fi! În ciuda acestui multiculturalism, toți merg împreună și își construiesc identitatea”, s-a destăinuit arhitecta Anca Raluca Majaru.

Optimistă convinsă, în ciuda neregulilor mari întâmpinate de Timișoara la nivelul întreținerii clădirilor istoricii și a valorificării lor, coordonatorul proiectului „Monumente uitate” spune că orașul de pe Bega se află pe drumul cel bun. „Lucrurile merg din ce în ce mai bine. Poți să vezi niște decorații superbe, care impresionează pentru modul în care se conservă și există un interes pentru revitalizarea patrimoniului dar și pentru întreținere. Întreținerea este cheia supraviețuirii patrimoniului și cred că Timișoara face toate eforturile să se pregătească pentru 2021. Va fi vârf de lance nu doar pentru întreg teritoriul Banatului, ci pentru întreaga Românie. Timișoara trebuie să dea un exemplu. Cred că se comportă onorabil”, a opinat Anca Raluca Majaru.

Întrebată despre ceea ce are nevoie județul pentru ca aceste valori patrimoniale să fie puse în valoare și restaurate, membra Asociației ARCHE a spus că „indubitabil, știm că eticheta de capitală culturală europeană o să atragă resurse financiare. Mi se pare că trebuie vorbit mai mult cu timișorenii, cu ce vor ei. Critica pe care comunitatea i-o face edilului (n.r. – Nicolae Robu), dialogul și penalizarea ideilor ciudate pe care le are produc efecte bune. Dacă se merge pe acest dialog tonic Timișoara va fi pe direcția bună. Modul în care va gestiona oportunitatea culturală va atrage prosperitate în întreaga zonă”, a fost de părere Anca Raluca Majaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.