Bucătărie mobilă care poate asigura hrana a 5.000 de persoane pe zi....

Bucătărie mobilă care poate asigura hrana a 5.000 de persoane pe zi. Raed Arafat, uimit de echipamentele din alte țări europene ce pot fi folosite în caz de dezastru, prezentate la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, s-a aflat, astăzi, la Timișoara pentru a vedea cum poate România să colaboreze cu alte țări europene în caz de dezastru. Vă reamintim că, în perioada 9 – 11 martie, la Timișoara are loc un exercițiu internațional privind intervenția la inundații, finanțat din bani europeni. Aproximativ 180 de pompieri din Austria, Germania și Franța au venit la Timișoara pentru a participa la exercițiu, baza de operații find instalată la Ghiroda.

Pompierii din cele trei țări europene au venit în capitala Banatului și cu o serie de echipamente, pe o parte România nu le are. Sâmbătă, Raed Arafat a vizitat baza de operații de la Ghiroda și s-a arătat încântat de ce a văzut.

“Din fericire, în ultima perioadă, dotarea care a intrat ne aduce la un anumit nivel mult mai bun decât înainte. Însă, din dotările pe care le văd la acest exercițiu, încă mai avem drum de făcut, se vede dotarea și conceptul dotării, care este orientat spre o viziune mult mai largă de reacție la dezastre. Echipa austriacă este pregătită inclusiv cu stație mobilă de alimentare cu combustibilul pentru echipamentele lor, bucătărie care poate să asigure hrana pentru 5.000 de persoane pe zi pentru cei care intervin la fața locului, diferite componente ale echipamentelor care pot fi transportate rapid, prin diferite mijloace. De doi, trei ani, și dotarea noastră este orientată înspre o viziune mai largă, dar încă mai avem pași de făcut. 90 de milioane de euro până la sfârșitul acestui an vor fi cheltuiți din fonduri europene pentru dotări, din 2015 până acum s-au cheltuit deja 60. Anul acesta mai avem 30 de milioane de euro pe un anumit proiect și se lucrează pe un proiect mult mai mare deja, de 80 de milioane de euro”, a declarat Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai afirmat, la Timișoara, că România trebuie nu doar să primească ajutor din afară în caz de dezastru, ci să poată oferi sprijin. “Este normal ca în cadrul cooperării europene în cazul dezastrelor, România să nu fie doar o țară care e potențial primitoare de ajutor, ci să fie o țară care este și ofertantă de ajutor, care să meargă să ajute pe alții. Am mai făcut acest lucru în 2014, când o echipă din Timiș a plecat pentru a asista la inundațiile din Serbia.


România trebuie să se pregătească pentru ambele sensuri: să știe cum să primească ajutor în caz de dezastru, și asta se face acum, dar să știe și cum să participe în a-i ajuta pe alții”, a afirmat Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai declarat că exercițiul desfășurat la Timișoara este extrem de important, pentru că țările implicate învață unele de la celelalte. „Vorbim de un modul de pompare de înaltă capacitate provenit din Austria, un modul de purificare a apei cu capacitate foarte mare, provenit din Germania, un modul de prelevare și detecție CBRN (n.r. substanțe chimice, biologice, radiologice și nucleare), provenit din Franța. Pentru noi, mai ales că am oferit anul trecut module pentru protecția civilă europeană care urmează să fie validate, aici este un proces de învățare și de preluare de experiență din celelalte țări care sunt experimentate în acest domeniu”, a precizat Raed Arafat.

În luna mai, în Austria, va avea loc procesul de certificare a echipei de pompare de mare capacitate a ISU Timiș în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.