De la Pearl Jam la Depeche Mode, cu Octavian „Vita“ Horvath, solistul...

De la Pearl Jam la Depeche Mode, cu Octavian „Vita“ Horvath, solistul IPR: „Tot timpul trebuie să iei atitudine, oamenii trebuie să lupte pentru drepturile lor“

0
DISTRIBUIȚI
Octavian Horvath „Vita“, actualul solist al trupelor Implant Pentru Refuz şi Blazzaj

Octavian Horvath  „Vita“, actualul solist al trupelor Implant Pentru Refuz şi Blazzaj, s-a născut în 6 decembrie 1973 la Sânnicolau Mare şi şi-a început cariera de artist în formaţiile Psycho Pampers şi Atomic Crunch.

De-a lungul anilor, „Vita“ s-a făcut remarcat prin energia debordantă pe care o emană de fiecare dată când este pe scenă. În ceea ce priveşte muzica graţie căreia „obţine“ inspiraţia, artistul menţionează nume ca Pearl Jam, Nine Inch Nails… dar şi Depeche Mode. „În ultima vreme, acasă ascult mult Pearl Jam. Pe vinil, fiindcă sună altfel. Am devenit un colecţionar de viniluri, mai ales de când în oraşul nostru s-a deschis magazinul Viniloteca. Mai ascult şi Nine Inch Nails şi s-ar putea spune că mă întorc la muzica veche. Da, mai ascult şi noutăţi. În ultima vreme cam tot ce am ascultat muzică nouă era… semănau trupele între ele. Am luat revista Kerrang şi am căutat să ascult cele mai lăudate discuri. Din zece discuri, opt sunau la fel. Mi-au plăcut noile discuri Sepultura şi Pain Of Salvation. Ultima dată când am cumpărat bilet la un concert a fost anul trecut când am fost împreună cu o gaşcă serioasă la fraţii Cavalera la Belgrad. Încă nu ştiu în ce oraş voi merge la concertul  Depeche Mode. Sunt fan Depeche încă din 1986. Dacă eşti fan Depeche nu trebuie neapărat să cânţi Camouflage sau Bonanza Banzai“, spune artistul.

La sfârşitul anului trecut, membrii trupei Implant Pentru Refuz au lansat un nou material discografic, Acustic (Live @ Unirii5), care este promovat cu un turneu naţional, care include concerte structurate „jumi – juma“: prima repriză este dedicată pieselor acustice iar în cea de-a doua muzicienii cântă electric. „Prima reacţie a fanilor noştri când am anunţat acest turneu a fost «Bine, bine, dar o să cântaţi şi cu distors, nu». Părerile visavis de acest turneu sunt împărţite. S-ar putea spune că sunt două trupe, cineva care cântă în deschidere la Implant şi după aia băieţii care vin şi mătură tot. Probabil că am ajuns şi la alţi oameni cu acest album acostic, care a fost difuzat dealtfel şi la Radio Timişoara. Discul ăsta este ascultat chiar şi de mamele membrilor Implant Pentru Refuz, deci este bine. În sfârşit, unii au înţeles toate versurile noastre. Vrem să edităm şi acest album acustic pe vinil până la sfârşitul anului. După ce vom termina acest turneu ne vom pune să construim un album nou“, ne-a declarat „Vita“.

Anul trecut a fost unul prielnic în tabăra formaţiei, iar printre concertele memorabile pe care le-au susţinut s-au numărat cele din cadrul festivalurilor Exit sau Bucovina Rock, un recital susţinut la Londra şi cântarea din septembrie din Piaţa Victoriei, unde au sărbătorit alături de mii de oameni câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021 pentru Timişoara.


În ceea ce priveşte acest ultim aspect, „Vita“ consideră că autorităţile oraşului ar trebui să sprijine artiştii locali prin creearea mai multor festivaluri „mici“ şi construirea unor săli multifuncţionale în care să se desfăşoare concerte.

„Pentru ca să fim o culturală europeană culturală eu cred că autorităţile ar trebui să facă mai multe festivaluri „mici“, dar nu pe gratis, fiindcă oamenii trebuie să fie obişnuiţi să plătească bilet. Pe lângă festivalurile astea „mici“ să existe în fiecare lună un punct de atracţie. E nevoie şi de construirea unor săli de concerte multifuncţionale, aşa cum este Sala 2 a Teatrului Naţional, unde să se poată ţine concerte cu sonorizare bună. Există multe spaţii dezafectate în Timişoara şi cred că s-ar putea realiza săli multifuncţionale cu fonduri europene. Trebuie creată o infrastructură pentru a se întâmpla lucruri. De exemplu, la Cluj există o sală unde va cânta Depeche Mode, la Timişoara nu. Se pot creea şi săli de repetiţie pentru tinerele trupe, dacă există bunăvoinţă. Sperăm că se vor întâmpla aceste lucruri“, a precizat solistul trupei Implant Pentru Refuz.

Toată muzica underground românească e un protest

Versurile care se regăsesc pe albumele discografice editate de cei de la Implant Pentru Refuz au fost dintotdeauna „de protest“, iar acest fapt nu se va schimba prea curând, chiar dacă anul trecut trupa a scos un album „mai cuminte“, acustic. Încă de la primul album, formaţia a abordat versuri ca „Ceasul se apropie / Veţi fi vânduţi şi cumpăraţi / Preţul va creşte/Dar să rezistaţi / Atacul psihologic / Va deveni abuz / Iar ca să reuşiţi / Aveţi nevoie de un: Implant pentru Refuz“, care se potrivesc ca o mănuşă vremurilor actuale.

„Muzica rock şi cea hip – hop dintotdeauna a fost de protest. Toată muzica underground românească e un protest. Noi am participat la proteste şi am întâlnit oameni din foarte multe zone. Unii muzicieni români nu au simţit momentul, poate erau ocupaţi cu înregistratul de albume noi. Cine ştie, se poate ca atunci când ieşi din studio să dai peste o altă societate, dar esenţialul e că tu ţi-ai făcut albumul. Noi am postat pe Facebok câteva melodii scrise cu 18 – 19 ani în urmă, care sunt foarte actuale. Pot spune că a fost o profeţie. Eu cred că tot timpul trebuie să iei atitudine. Nu există democraţie care ţi se oferă, oamenii trebuie să lupte pentru drepturile lor, altfel şnapanii stau numai ei pe perna aia“, spune „Vita“.

În ceea ce priveşte activitatea sa în trupa Blazzaj, „Vita“ ne-a dezvăluit faptul că formaţia apare foarte rar din cauza faptului că fiecare muzician din componenţă este implicat şi în alte proiecte. Iar visavis de scena timişoreană actuală, artistul e de părere că lucrurile se mişcă bine. „Cu Blazzaj vom încerca să cântăm mai mult, ne-am apucat să lucrăm şi la un nou album. Cântăm rar din cauza programului încărcat, fiecare dintre noi avem alte proiecte personale. Dacă aş fi crtitic muzical, aş spune că la ora asta Implant cântă metal – progressive. Scena muzicală timişoreană e interesantă. Din noul val de trupe am remarcat BRUM şi The Different Class. Piaţa creşte, e clar, sunt multe nume noi şi îmi place că sunt genuri diferite, nu cântă toţi aceeaşi chestie. Fiecare trupă din noul val încearcă să fie deosebită în felul ei şi acest fapt îmbogăţeşte viaţa muzicală a Timişoarei“, a mai adăugat „Vita“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.