Economistul Marian Mocan: „Aplicați cât mai repede pentru fonduri europene”. De ce...

Economistul Marian Mocan: „Aplicați cât mai repede pentru fonduri europene”. De ce este OPTIMIST că anul 2017 va fi mult mai bun pentru absorbția banilor de la UE VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Absorbția fondurilor din partea Uniunii Europene, care ar trebui să ajute substanțial creșterea întregii țări, nu doar a regiunii de vest a României, a fost subiectul central al ediției din această seară a PRESSALERT LIVE, care l-a avut ca invitat pe economistul Marian Mocan. Decanul Facultății de Management în producție și transporturi a Universității Politehnica Timișoara crede că anul 2017 va fi mult mai bun din punct de vedere al fondurilor europene.

„Din fericire pentru noi și pentru toată țara, în sfârșit avem fonduri europene. Adică s-au deblocat mai multe programe atât pentru microintreprindere, dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii sau pentru cele mari. Fondurile europene în domeniul agricol au fost singurele care au funcționat, cât de cât, și în anii trecuți, chiar dacă cu frâna de mână trasă. Anul trecut a fost foarte slab pentru fondurile europene. Principalele cauze au fost de Guvern, de administrație. Atunci când a venit Guvernul Cioloș, preluat de la Ponta, s-a luat de la zero, s-a spus că nu e bine ce s-a întâmplat înainte. Ulterior, timpul a fost prea scurt. Comparativ cu 2015 și 2016, doi ani foarte proști, suntem optimiști”, a precizat directorul general al societății Expert Consulting, Marian Mocan.

Decanul Facultății de Management în producție și transporturi a UPT a avut și un mesaj pentru cei care se gândesc să aplice pentru accesarea fondurilor europene.


„Îi sfătuiesc pe toți cei care doresc să-și facă investiții, să se grăbească și să vină în acest an. Privații au posibilitatea să aplice pe partea de producție, de servicii, pe servicii medicale, pot în domeniul agricol pe mai multe zone. În acest domeniu există fonduri pentru producția vegetală, animală, pentru drumuri. Sunt o grămadă de măsuri. Sunt situații în care UE dă între 50%-70%. În regiunea noastră, cea de vest, pentru programul de competitivitate procentul este de 55%, pentru că este o zonă dezvoltată față de celelalte ale țării, cu excepția București și Ilfov. Competitivitatea se referă la partea de producție și servicii aferente producției, partea de investiții în hale, echipamente, softuri, toate aceste lucruri”, a specificat în studioul HDV, Marian Mocan.

În ceea ce privește evoluția zonei rurale pe parcursul anilor, de când se pot accesa fonduri europene, economistul Marian Mocan a declarat că se simte diferența. „Programul de dezvoltare rurală a adus foarte mulți bani în România. Se pot vedea multe depozite de cereale, ferme agricole, s-a schimbat față de ce a fost înainte. Acum, logic, se pot îmbunătăți substanțial. În agricultură se câștigă foarte mulți bani dacă e făcută la nivel performant. Tot ce înseamnă procesarea produselor agricole se termină foarte repede, pentru că sunt mulți aplicanți. Mai greu se dau banii la partea de creștere a animalelor. La nivel central se regândesc punctajele, noile propuneri pentru domeniul agricol și ne luptăm să schimbăm anumite optici”, a menționat Marian Mocan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.