Ferma de vaci care a poluat râul în care au murit sute...

Ferma de vaci care a poluat râul în care au murit sute de pești, aspru amendată de Administrația de Apă Banat. Ce măsuri urgente s-au luat

0
DISTRIBUIȚI
pesti morti
Pești morți pe un pârâu din Banat

S-a găsit vinovatul pentru poluarea de pe pârâul Crivaia, din județul Caraș-Severin, din cauza căreia sute de pești au murit, aceștia fiind observați de localnici plutind în zona satului Jam, dar și pe un pârâu din Serbia, potrivit ONG-ului GEC Nera.

Administrația Bazinală de Apă Banat anunță, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, că o fermă de vaci a deversat “accidental” dejecții animale în pârâu, dar că „nu se poate vorbi despre nici o undă de poluare care să atingă măcar graniţa cu Serbia”. Firma s-a ales cu o amendă de 40.000 de lei, iar reprezentanții ABA Banat au luat măsuri urgente.

Astfel, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin au inspectat zona de urgență și au recoltat probe de apă din pârâul Jam, dar și din pârâul Vicinic, din Serbia, în care acesta se revarsă, pentru efectuarea analizelor de laborator.

“În urma inspecţiei pe teren şi a analizelor efectuate s-a confirmat că este vorba despre o poluare accidentală doar pe pârâul Jam, a cărei cauză este o deversare accidentală de dejecţii de la ferma de vaci SC Meierhof SRL.


Poluarea accidentală s-a produs ca urmare a nerespectării prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor, respectiv firma poluatoare a aplicat fertilizantul natural prin pompare cu ajutorul unui furtun rămas nesupravegheat, motiv pentru care aproape întreaga cantitate de dejecţii lichide, aproximativ 2000 mc s-au scurs în canalul ce debuşează în emisarul Jam (Crivaia), cauzând mortalitatea piscicolă”, transmite ABA Banat.

Reprezentanții instituției anunță că s-au luat măsuri urgente. Astfel, firma poluatoare a blocat scurgerea apei din canal în pârâul Jam, prin crearea unui baraj din pământ pentru obturarea scurgerii dejecţiilor lichide în pârâu. De asemenea, ABA Banat a stabilit ca măsură urgentă recuperarea prin vidanjare a dejecţiilor din canal şi aplicarea acestora pe terenurile administrate de firma poluatoare.

“ABA Banat a sancţionat firma SC Meierhof SRL cu o amendă de 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de gospodărire a apelor, privind modul de evacuare a apelor uzate. Totodată, ABA Banat poate confirma că nici pe pârâul Vicinic şi nici pe râul Caraş nu se constată vreo deteriorare a calităţii apei care să confirme că acestea ar fi fost poluate accidental, prin urmare nu se poate vorbi despre nici o undă de poluare care să atingă măcar graniţa cu Serbia”, a explicat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.