Fermierii din Timiș, peste 150 de milioane de euro primiți de la...

Fermierii din Timiș, peste 150 de milioane de euro primiți de la APIA în 2016. De unde au venit cei mai mulți bani

0
DISTRIBUIȚI

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Timiș a plătit, anul trecut , peste 30.000 de fermieri din județ, majoritatea banilor provenind din fonduri europene. La 1 martie s-a dat startul campaniei de primire a cererilor unice de plată pentru acest an.

154 de milioane de euro – aceasta este suma pe care APIA Timiș a plătit-o, în anul 2016, fermierilor din județul nostru. Florin Faur, directorul APIA Timiș, precizează că majoritatea banilor au fost proveniți din fonduri europene și doar o mică parte din bugetul național.

“Suprafața solicitată la plată pentru anul 2016 a fost de 519.000 de hectare, fiind vorba de 18.17 fermieri solicitanți de plăți directe – sector vegetal plus sector zootehnic. Cam 520.000 – 530.000 de hectare este suprafața din județul Timiș din fiecare campanie de plăți.


Un procent de peste 85% sunt fonduri europene. Practic, de la an la an, componenta europeană a crescut în defavoarea celei naționale. O să ajungem undeva în jurul anilor 2019 – 2020 ca probabil 95% să fie componenta europeană în ceea ce provește plățile pe care APIA Timiș le derulează”, a explicat Florin Faur, directorul APIA Timiș.

În ceea ce privește plățile efectuate anul trecut de APIA Timiș, au fost plătiți în avans, în perioada octombrie – noiembrie, 15.695 de fermieri, iar după 1 decembrie, în urma plăților regulate, încă 13.977 de fermieri din județ. „Practic, noi am reușit în decembrie să avem undeva la 75% din fermieri plătiți”, a precizat Florin Faur.

Potrivit reprezentanților APIA Timiș, la data de 1 martie a debutat campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017, care se va desfășura sub sloganul “APIA sprijină fermierii activi! Depune cererea unică de plată”. Campania se va finaliza la data de 15 mai.

Cererile unice de plată se pot depune la centrele locale și județene ale APIA pentru toate schemele de plată și măsurile de sprijin din sectorul vegetal și zootehnic. Astfel, cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Fermierilor le este recomandat ca înainte de a veni la centrele APIA să se prezinte la primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploatație și animale să verifice situația acestora în registrul Național al Exploatațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.