Francezul care cântă pe străzile din Timişoara: „Îmi place muzica tradiţională românească,...

Francezul care cântă pe străzile din Timişoara: „Îmi place muzica tradiţională românească, îmi place şi accentul bănățean“

0
DISTRIBUIȚI
Francois este un „busker“ care cântă pe străzile Timişoarei de aproape două luni

Francois Larroque este un „busker“ care cântă pe străzile Timişoarei de aproape două luni, unul din locurile unde îl puteţi întâlni pentru o porţie de „street-performance“ fiind în buricul târgului, în Piaţa Operei. Termenul de „busker“ vine din spaniolul „buscar“ (a căuta) şi italianul „Buscare“ şi defineşte categoria artiştilor care susţin diverse reprezentaţii pe străzi, „fenomenul“ acesta fiin unul cât se poate de răspândit în ţările vestice. Dealtfel, o serie de artişti cunoscuţi şi-au început cariera cântând pe străzi şi în întreaga lume există o serie de festivaluri dedicate acestui fenomen, unul dintre acestea având loc şi în vecinătatea Timişoarei, la Novi Sad.

Dragostea artistului francez pentru Timişoara s-a dezvoltat cât se poate de natural, în urma unei pasiuni a sa pentru muzica tradiţională românească.

„Am 31 de ani şi sunt pasionat de Europa de Est şi în special de România de demult. De loc sunt din Paris, dar am început să cânt pe străzi, la vârsta de 19 ani, la Londra. Mai apoi, am cântat în multe locuri din Europa şi am ajuns la Timişoara pentru prima oară anul trecut. Am revenit în oraş acum aproape două luni. Îmi place muzica tradiţională românească şi accentul bănăţenesc. Îmi place gypsy-music, ador muzica cântată de Maria Tănase sau Grigore Leşe. În ţările vestice sunt mulţi buskeri, am fost mirat să văd că în Timişoara sunt atât de puţini. Am fost la Casa De Cultură unde am obţinut un permis din partea autorităţilor pentru a cânta pe stradă, în Timişoara. Îmi place ceea ce fac pentru că e o chestie spontană. Copiii sunt de obicei cel mai bun public pentru cei care cântă pe străzi. Uneori primeşti bani de la trecători, alteori nu. De-a lungul anilor am cântat şi în câteva trupe, dar atunci când călătoreşti mult este foarte dificil să pui bazele unei trupe serioase. M-am îndrăgostit de Timişoara de cum am ajuns aici. Îmi plac clădirile, îmi plac oamenii de aici, transmit o vibraţie pozitivă.


Am mulţi prieteni în Budapesta, în Bulgaria şi în Belgrad şi Timişoara e cumva la mijloc între acestea. Am întâlnit o serie de artişti aici şi facem şi câteva colaborări. Ceea ce cânt eu este jazzy cu arome de chanson francaise. Sau, cum zicea un prieten de aici din Timişoara, şansonete franceze“, spune el.

Alături de piese tradiţionale franceze din repertoriul unor artişti ca Django Reinhardt sau Edith Piaf, artistul interpretează şi câteva cover-uri după Britney Spears sau Gnarls Barkley. Dar şi câteva piese româneşti, care-i sunt foarte dragi. La fel cum îi este şi accentul bănăţean.  „Am câteva cover-uri cum ar fi Toxic de la Britney Spears sau Crazy de Gnarls Barkey, piese pe care le cânt într-un stil gypsy. Dar şi melodii româneşti, cum ar fi „Lume, lume“ şi „Până când nu te iubeam“ de Maria Tănase. Îmi place aici în Timişoara, avem limba comună. Şi acelaşi sânge. Şi energie asemănătoare. Limba română este foarte frumoasă. Îmi place accentul bănăţenesc. E clar. Când am fost în Piatra Neamţ am fost un pic pierdut de accentul de acolo“, ne-a mărturisit Francois.

Chiar dacă majoritatea experienţelor pe care le-a avut în cei 12 ani de când cântă pe străzi au fost pozitive, artistul francez recunoaşte că uneori a dat şi peste oameni mai puţini deschişi la minte. „Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit în Timişoara au fost extrem de comunicativi şi pozitivi. E drept, am mai întâlnit şi unii cărora nu le place faptul că sunt natural.  Dincolo de asta, în general, majoritatea oamenilor de aici sunt foarte frumoşi . Nu am avut aşteptări înainte de a veni aici. Mă distrează faptul că unii mă aud cântând româneşte pe stradă şi vin să-mi spună câte ceva, după care constată miraţi că sunt străin. Experienţe mai puţin plăcute am avut în Londra, unde am încercat să cânt într-o staţie de metrou, dar nu aveam licenţă pentru această activitate. Alte experienţe neplăcute ar mai fi acelea pe care le ai uneori cu alţi buskeri, în privinţa locului. Dar, toate trec.Eu trăiesc confortabil din cântatul pe stradă. E drept, în Paris sau Londra câştigi mai mulţi bani, mai ales vara când sunt mulţi turişti. Dar, viaţa e mult mai scumpă acolo. Sunt mulţumit de ceea ce fac aici şi m-am îndrăgostit de acest oraş minunat, Timişoara“, ne-a declarat Francois.

Pe lângă apariţiile sale pe străzi, în cele aproape două luni de când este prezent în Timişoara, Francois a susţinut şi câteva recitaluri în Pub 1989 sau în Lemmy, iar următorul lui concert va avea loc astăzi, 31 martie, de la ora 21.00, la Bierhaus. Cu intrarea liberă, desigur…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.