Ilie Sîrbu, președintele ASPT: „Nu vrem să pierdem identitatea Timișoarei”. Ce proiect...

Ilie Sîrbu, președintele ASPT: „Nu vrem să pierdem identitatea Timișoarei”. Ce proiect MONSTRU era pe cale să ECLIPSEZE clădirile emblemă din zona centrală a orașului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, Ilie Sîrbu, a semnalat la PRESSALERT LIVE eventualele schimbări urbanistice care ar pune în pericol identitatea culturală moștenită de Timișoara pe parcursul a sute de ani. Invitat ieri seară în studioul HDV, Ilie Sîrbu a dat câteva exemple de zone care sunt în pericol din acest punct de vedere.

„Avem fabrica Turul, care făcea parte din vechiul Imperiu Austro-Ungar. Ei dădeau moda încălțămintei. Apoi este problema fabricii Guban, care va dispărea, nimeni nu ia nicio atitudine. Noi considerăm că există un alt motiv pentru care se tergiversează planul urbanistic general, pentru a se clarifica interesele, influențele pe care le au fiecare în parte. Nu e vorba de rechini imobiliari, ci de piranha, care merg în banc. Am observat, dar nu putem interveni pentru că nu sunt în zona protejată”, a declarat Ilie Sîrbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.

În aceeași notă, invitatul emisiunii PRESSALERT LIVE a spus că „dorim să nu ne pierdem identitatea. Liceul de Artă a fost Liceul Israelit, i-a rezistat lui Hitler, nazismului și acum pică. De ce? E parte din identitatea noastră culturală. Avem cazul stăvilarului din Piața 700, care până ce să se ridice erau promisiuni că va fi un muzeu. Trebuie să fie pe lista monumentelor istorice. Nu este de blamat un investitor care a făcut ceva bun, desigur, dar sunt unele probleme ale orașului. La nivel mare se observă o ciupire de peste tot a orașului, dispar tot felul de embleme ale identității orașului Timișoara. Patrimoniul industrial aproape că nu mai există”, a specificat Ilie Sîrbu.

Acesta a atras atenția cu privire la un adevărat turn care ar fi putut fi construit în centrul orașului în spațiul unde acum este fostul liceu de artă și inspectoratul școlar județean, însă proiectul a fost blocat pentru moment.


„Doi dintre cei mai mari arhitecți s-au plâns de noi că ne opunem dezvoltării orașului. L-aș întreba pe domnul primar, dacă a fost atât de bun acel proiect, de ce a fost retras de către cei care l-au propus? Arhitecții propuneau, în acel plan, trei variante, tot atâtea tipuri de demolare. Am reținut că era vorba despre un sarcofag, nu pot să-l numesc altcumva, de cinci etaje, care se întindea de la Mitropolie până la Primărie și, în partea dreaptă, înspre Liceul Emanuil Ungureanu, era un turn de 10 etaje. Intra în concurență cu Catedrala. Noi ne-am opus, am început o campanie prin care dorim să sensibilizăm timișorenii să nu pice în această capcană de dezvoltare în forță a orașului prin care să ne pierdem identitatea”, a declarat Ilie Sîrbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Comparația cu Roma, pe care o tot face primarul Nicolae Robu, este exagerată, spune Ilie Sîrbu. „Tot suntem comparați cu Roma. Ne-a spus să mergem acolo și să vedem clădiri noi, de inspirație modernă, lângă altele de mii de ani. Mi se pare exagerat să compare o capitală milenară cu un oraș de graniță a unor imperii. Asta e identitatea noastră, nu vrem să o pierdem, nu vrem ca Timișoara să sufere din această perspectivă”, a spus Sîrbu.

În ceea ce privește activitatea asociației a cărui președinte este, Ilie Sîrbu a spus că nu va da niciun pas înapoi, în ciuda opreliștilor și a criticilor venite din partea autorităților, în frunte cu primarul Nicolae Robu. „Anul trecut am avut cinci persoane din Timișoara care au donat 2% și 20 din Severin. Am rămas surprinși, în schimb, că au venit oameni care au dorit să se înscrie benevol în asociație. Nu facem niciun pas înapoi, mergem înainte indifferent de ce s-ar întâmpla. Am primit și pe Facebook, prin intermediul unor diverse conturi false, amenințări, spunându-ni-se că e mai bine să ne vedem de treabă”, a declarat Ilie Sîrbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.