Membrii clanului de cămătari Martinescu, ridicați de DIICOT Timișoara UPDATE 4 Cine...

Membrii clanului de cămătari Martinescu, ridicați de DIICOT Timișoara UPDATE 4 Cine a fost reținut și cine a rămas în libertate

0
DISTRIBUIȚI

Membrii clanului de cămătari Martinescu au fost ridicați, în această dimineață, în urma unei operațiuni a DIICOT Timișoara. Polițiștii de la ”Crimă Organizată” au descins în 17 locații din Timișoara și județul Suceava. Din investigații a reieșit faptul că gruparea era condusă de Tuță Martinescu, zis ”Profesorul” și fratele său Artur. Aceștia aveau mai mulți intermediari care se ocupau de identificarea și racolarea victimelor – persoane care dețineau clădiri importante în Timișoara și care aveau nevoie de bani.

Victimele erau obligate să semneze contracte de împrumut, cu dobânda inclusă în sumă, cu termene de returnare foarte scurte, garanție fiind puse imobilele victimelor. Cămătarii refuzau orice altă negociere ulterioară, nefiind de acord ca, de exemplu, victimele să vândă ele vilele pentru a returna banii. Membrii grupării aveau grijă să le bage frica-n oase victimelor, amenințându-le. Când expira termenul, imobilele erau executate rapid și ajungeau la membrii grupării. Împrumuturile ajungeau și la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele dintre victime au rămas să stea în chirie și să plătească celor din clanul Martinescu sume care au ajuns și la 15.000 euro.

Anchetatorii au identificat în perioada 2010 – 2017 nu mai puțin de 30 de persoane care au fost victimele cămătarilor. Suspecții vor fi aduși la audieri la sediul DIICOT Timișoara. 17 persoane vor fi aduse la audieri. Printre cei pentru care există mandat de aducere este și fostul fotbalist Ioan Timofte. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, „liderii grupării infracționale foloseau membrii familiei, uneori, ca interfață la notarul public pentru sumele de bani acordate cu titlu de împrumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia pentru a iniția procedura executării silite la executorul judecătoresc. În nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora.


Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fără venituri, au fost puse în situatia de a fi executate silit din propriile locuințe pentru că nu au mai fost în măsură să achite dobânzile percepute”.

Cu sumele de banii obţinute din cămătărie de către membrii grupării infracționale se cumpărau bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele altor persoane din anturajul lor sau din familie. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de estimat la circa 3,5 milioane de euro.

UPDATE 2 Patru persoane au ajuns la audieri în jurul orei 10.50, trei bărbțai și o femeie, toți încătușați. Unul dintre cei care au ajuns la sediul DIICOT Timișoara este unul dintre frații Martinescu, care a declarat presei că nu știe de ce a fost adus și crede că este un abuz al poliției, el nu se ocupă de cămătărie, pentru că nici măcar nu are o casă, locuind la sora sa.

UPDATE 3 Cunoscutul fotbalist Ioan Timofte s-a întâlnit cu presa în apropiere de sediul DIICOT, însă a spus că nu merge la audieri și nu are mandat de adicere. Acesta a declarat că îi cunoaște pe frații Martinescu încă din 1989, de când juca la Poli, fiind prieteni. A împrumutat bani de la ei în 2005 și în 2014, punând gaj o casă pe care a pierdut-o după ce n-a reușit să plătească datoriile, ajungându-se la executare silită. Timofte susține că nu a avut niciun fel de mandat de aducere, el dând declarații încă de acum doi ani pentru acest dosar. A mai spus că nu a adus clienți fraților Martinescu, care dacă au făcut ceva ilegal ar trebui să plătească. Greșeala lui a fost că a pierdut o sumă mare de bani într-o afacere nerentabilă. Fostul fotbalist a mai spus că probabil va pleca din țară, având o ofertă de a lucra în străinătate.

UPDATE 4 Până la ora 21, în urma audierilor au fost reținuți pentru 24 de ore Martinescu Gavriluță, zis ”Profesorul”, Martinescu Iliuță, Costea Marcel, Martinescu Mărioara și Tiriac Andrei. Istoc Petru, Trovato Giuseppe, Nichiforel Alexandru și Sestaliuc Lenuța vor fi cercetați în libertate sub control judiciar. Audierile continuă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.