Operație în premieră națională: medicii timișoreni au salvat o tânără gravidă cu...

Operație în premieră națională: medicii timișoreni au salvat o tânără gravidă cu o afecțiune cardiacă gravă, dar și pe fetița ei, în urma unei mobilizări incredibile

0
DISTRIBUIȚI
Operație realizată în premieră națională la Timișoara.

Medicii timișoreni au reușit să facă minuni pentru o femeie în vârstă de 25 de ani, însărcinată în luna a șaptea, care risca să moară dacă nu era operată urgent pe inimă. Astfel, peste 20 de medici s-au mobilizat cu scopul de a salva atât mama, cât și fetița pe care o purta în pântece. Iar intervenția, realizată în premieră națională la Timișoara, a fost un real succes.

Chirurgul Mioara Cocora, de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că femeia de 25 de ani a fost adusă de urgență de la spitalul din Deva la Timișoara, vineri seara. Medicii din Deva au constatat că pacienta suferă de o afecțiune cardiacă gravă, și anume disecție acută de aortă.

„Asta înseamnă că un vas de sânge care pleacă de la inimă era fisurat și pe acolo sângele se pierde și într-un număr de ore de la debutul acestei afecțiuni bolnavul dacă nu este operat, moare. Este pentru prima dată când această afecțiune apare la o femeie gravidă și nici n-am auzit să se fi realizat o astfel de intervenție în România”, ne-a spus medicul Mioara Cocora.

Chirurgul povestește că imediat ce pacienta a fost adusă cu ambulanța la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, i s-a explicat că se află într-o situație critică, iar dacă dorește să sacrifice copilul, ar avea mai multe șanse să trăiască.


Însă, tânăra de 25 de ani nici nu a vrut să audă și și-a riscat viața pentru a o aduce pe lume pe fetiță.

Astfel, o echipă întreagă de medici neonatologi s-a mobilizat și a început operația de cezariană. Fetița a fost scoasă în viață din burtica mamei, iar apoi transferată la Maternitatea „Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timișoara. Vineri noapte, în jurul orei 00.30, imediat după intervenția de cezariană, chirurgii cardiologi au început să o opereze pe inimă pe femeie.

„Operația, care a durat până dimineața la 05.00, este una dintre cele mai mari care se fac în chirurgia cardiacă și înlocuirea de aortă presupune oprirea circulației. Adică, pentru 10-15 minute este oprită complet circulația sângelui în corp și din această cauză copilul nu putea să supraviețuiască. De aceea a fost realizată operația de cezariană înainte”, explică medicul Mioara Cococa.

În acest moment, proaspăta mămică se simte bine, fiind mutată de pe secția ATI pe salon, iar medicii spun că aproape sigur va trăi. În ceea ce privește fetița care a venit pe lume prematur, pe nume Sofia, medicii neonatologi spun că, deocamdată, se află într-o situație delicată. „Fetița este în stare delicată încă. A avut 29 de săptămâni când s-a efectuat operația de cezariană, acum se află în incubator”, ne-a declarat medicul Gabriela Olariu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu” din Timișoara.

Intervenția realizată în premieră națională la Timișoara a fost posibilă cu implicarea a peste 20 de medici din mai multe specialități, unii dintre ei venind de acasă, noaptea, pentru a o salva pe tânăra mamă și fetița acesteia.

Mioara Cocora, care a operat-o pe inimă pe femeie, alături de alți doi medici, este singura femeie chirurg cardiovascular din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.