Peste 100 de timișoreni au experimentat cum e să nu auzi și...

Peste 100 de timișoreni au experimentat cum e să nu auzi și să nu vezi într-un cort senzorial. Cu ce probleme se confruntă persoanele cu surdocecitate FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Peste 100 de timișoreni de toate vârstele au avut parte, astăzi, de o experiență mai puțin obișnuită. Aceștia au intrat într-un cort senzorial, cu ochii și urechile acoperite, iar cu ajutorul a diferite materiale și echipamente senzoriale, texte, arome și gusturi, au simțit și au înțeles ce înseamnă să nu vezi și să nu auzi. Cortul a fost instalat în incinta Iulius Mall, între orele 11.00 – 14.00, în cadrul unei caravane organizate de Sense International România cu scopul de a promova drepturile persoanelor cu surdocecitate din țară și pentru a atrage atenția cu privire la gravitatea acestei deficiențe.

„Vrem să atragem atenția asupra drepturilor oamenilor cu surdocecitate din România, care înseamnă o combinație de deficiențe de văz și de auz, și la faptul că aceste drepturi, deși în lege există, nu sunt neapărat puse în aplicare. Ne-am dat seama că motivul principal e că oamenii nu cunosc prea multe despre această dizabilitate și am pornit într-o caravană prin unsprezece orașe din țară, cu un cort senzorial, în care persoanele intră cu ochii și urechile acoperite și experimentează tactil, senzorial, surprizele pe care noi le-am pregătit în cort. Și anume, diferite texturi, arome, materiale, care prin pipăit și prin miros pot fi percepute. Oarecum, încercăm să redăm ce anume simte o persoană cu surdocecitate”, ne-a declarat Etelka Czondi, coordonator programe Sense International România.

Printre cei care au stat de vorbă cu timișorenii s-a numărat și Vasile Adamescu, în vârstă de 72 de ani, care este complet nevăzător și neauzitor.


În ciuda multitudinii de dificultăți pe care le-a întâmpinat în viață, a reușit performanțe extraordinare, a absolvit o facultate și a devenit profesor, sculptor și scriitor.

„Am venit împreună cu echipa Sense Internațional România la Timișoara pentru a promova surdocecitatea și din dorința de a lupta pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Una dintre marile probleme ale acestor persoane este comunicarea și au nevoie de aparatură specială, care costă foarte mult și statul nu ajută cu nimic în acest sens. Este foarte greu să se integreze în societate și să comunice cu alte persoane. Este foarte important să existe un club în care ei să aibă acțiuni, să lucreze în ateliere protejate, pentru a-și câștiga existența”. ne-a spus Vasile Adamescu, prin interpretul său.

Potrivit studiilor realizate la nivel internațional, în România ar trebui să existe 9.000 de persoane cu surdocecitate, dintre care 3.000 copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.