Povestea brățărilor dacice furate și recuperate după 10 ani, într-un documentar proiectat...

Povestea brățărilor dacice furate și recuperate după 10 ani, într-un documentar proiectat la Timișoara. Ce informații dezvăluie filmul

0
DISTRIBUIȚI

Sala Studio a Casei Artelor din Timișoara va găzdui documentarul „The Hunt for Transylvanian Gold”, un film-eveniment care prezintă povestea furtului celebrelor brățări dacice, vechi de mai bine de 2000 de ani, care va fi prezentat la Timișoara joi, 30 martie, de la ora 19.00.

„Documentarul pune accentul pe investigația care a durat mai bine de zece ani și s-a desfășurat pe două continente: Europa și America de Nord. Investigația a fost coordonată de procurorul genertal al României, Augustin Lazăr, pe atunci procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Aceasta a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei au fost descoperite de către căutătorii de comori 24 de brățări de aur dacice” spun producătorii filmului.

Filmul, realizat în cadrul proiectului „Zilele patrimoniului”, are o durată de 50 de minute și oferă informații inedite despre rețelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piața neagră internațională, despre vânătorii de comori, experții în antichități și suspecții arestați.


Cele 13 brățări recuperate sunt expuse la secția de tezaur a Muzeului Național de Istorie din București dar autoritățile știu unde se află și celelalte 14 brățări. Acest furt a adus unul dintre cele mai mari prejudicii statului român, iar recuperarea brățărilor de la Sarmizegetusa a fost una dintre cele mai spectaculoase. Brățările dacice, care reprezintă cel mai mare tezaur descoperit pe teritoriul României după cel de la Pietroasele din județul Buzău, cunoscut sub numele de „Cloșca cu puii de aur” și scos la iveală în 1837, dezvăluie o serie de informații neștiute din viața dacilor.

Documentarul este o producție Kogaion Films din Boston, iar echipa filmului a fost alcătuită atât din americani cât și din români. După proiecție, spectatorii vor putea sta de vorbă cu Andrei-Nicolae Teodorescu, regizorul producției, prezent la eveniment. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Surse foto: istorieveche.ro, ziarullumina.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.