Președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei: „Sunt interese economice mari, ciudate, în jurul...

Președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei: „Sunt interese economice mari, ciudate, în jurul lui Nicolae Robu”. Cum a pierdut asociația procesul legat de asfaltarea străzilor din cartierul Elisabetin VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Invitat în acestă seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, Ilie Sîrbu, a vorbit despre procesul pierdut cu Primăria Timișoara, care privește asfaltarea străzilor pietruite din cartierul timișorean Elisabetin. Deși în fază inițială instanța i-a dat asociației câștig de cauză, sorții finali de izbândă au fost de partea autorităților locale, în ciuda clădirilor istorice aflate în cartier.

„Este vorba despre proiectul care prevedea asfaltarea unor străzi din cartierul Elisabetin, deși nu a fost anunțată nicio dezbatere publică în prealabil. Pur și simplu a avut loc ședința în care acest proiect de hotărâre a fost adoptat. Noi am cerut, printr-o plângere, ca cei din consiliul local să ia în considerare cererile noastre de a avea loc o dezbatere publică. Am fost ignorați, motivele le-am aflat mult mai târziu, în momentul în care noi am atacat hotărârea în instanță și în prima etapă am câștigat. În proiect se spunea că este o urgență pentru centrul civic, care era în lucru, dar culmea este că în decembrie 2015 – februarie 2016 s-a făcut recepția la centrul civic. S-a rezolvat până la urmă, dar noi, din câte știm, în depozitele RATT erau pietre suficiente. Astfel, noi credem că era doar un pretext, fapt pentru care noi nu am atacat în instanță dacă să fie sau nu străzile asfaltate, ci faptul că nu s-a respectat legea transparenței decizionale, legea 52.


Noi nu am contrazis studiul de fezabilitate, ci am atacat pe chestiune de transparență”, a specificat președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, Ilie Sîrbu.

Deși a avut câștig în primă fază, Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a pierdut la recurs. „În recursul făcut de cei de la consiliul local s-a menționat că două persoane nu aveau ce să caute la acel process. Mai mult, se stipula că piatra cubică nu mai este în pas cu secolul XXI, nu rezistă la traficul intens. Între timp, atâta timp cât hotărârea a fost suspendată de tribunal, s-au întâmplat lucruri ciudate. Au început lucrările, iar după am cerut să se comunice în ce bază. Deocamdată așteptăm răspuns. Încă un lucru foarte grav e că s-au început fără aviz de la mediu. Este vorba de toate străzile pietruite care trebuiau asfaltate”, a relatat invitatul PRESSALERT LIVE, Ilie Sîrbu. În ceea ce privește decizia Curții de Apel Timișoara, Ilie Sîrbu a declarat că „așteptăm motivarea, să vedem cum a gândit judecătorul la Curtea de Apel. A rejudecat hotărârea tribunalului și a dat o hotărâre definitivă”.

Președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei crede că aceste mișcări au loc „pentru anumite interese economice, unde credem că ar fi constrâns (n.r. – Nicolae Robu) să încalce legea pentru anumite interese imobiliare venite din alte direcții decât cele ale consiliului. Noi am fost aproape desființați de primar, spunând că suntem niște oameni care ne ascundem. I-am spus, în replică, să ia în considerare toate hotărârile pe care le-am trimis și sesizările pe care le depunem la urbanism. Credem că primarul Nicolae Robu este pur și simplu prostit, în ciuda funcțiilor pe care le-a avut până acum. Sunt interese mari, ciudate, în jurul său. De asemenea, în baza legii 544, am cerut Primăriei Timișoara să ne comunice ce s-a întâmplat cu piatra cubică decopertată de pe strada Ion Mureșan. Încă așteptăm răspunsul”, a declarat Ilie Sîrbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.