Raportul de activitate, „mișto” de alegători, cu legea-n mână. De ce nu...

Raportul de activitate, „mișto” de alegători, cu legea-n mână. De ce nu se tem aleșii locali

0
DISTRIBUIȚI

Prefectura Timiș a emis, la începutul acestui an, o adresă către primăriile din județ prin care erau notificate că trebuie să respecte prevederile legale în exercitarea activității din toate domeniile de competență. Printre aspectele punctate de prefectură, se numără și cel al obligativității primarului, a viceprimarilor și a consilierilor locali de a prezenta rapoarte de activitate.

În Legea administrației publice locale numărul 215/2001, la articolul 51 se arată că „(3) Consilierii locali sunt obligaţi ca, în îndeplinirea mandatului, să organizeze periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe. (4) Fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului”.

Deși legea la care face trimitere prefectul Mircea Băcală este în vigoare de ani buni, este ignorată cu nonșalanță, în special de Consiliul Local Timișoara, dar și de Consiliul Județean Timiș. O vizită pe site-ul celor două instituții ne arată că legea invocată de prefect nu este respectată. Însă, legislaţia este de partea celor care vor să ignore prevederile Legii administraţiei, asta pentru actul nu prevede nicio sancţiune pentru cei care nu se conformează prevederilor amintite mai sus.

De exemplu, din 2012 și până în prezent doar un singur consilier local a considerat că este necesar să urmeze legea în vigoare și să informeze cetățenii cu privire la activitatea sa din CL Timișoara.


Vorbim despre liberalul Vasile Rușeț care, deși a fost consilier din 2012 până în 2016, a postat pe site-ul primăriei un singur raport de activitate, aferent anului 2013.

Extrem de vehement în refuzul de a întocmi un raport de activitate a fost liberalul Ciprian Jichci, care declara în 2014 că „legea nu prevede niciun fel de sancțiuni în cazul în care acest raport nu este făcut. Nu voi face niciodată acest raport și nu din rea-credință, ci ca o formă de protest la aceste prevederi tâmpite ale legii din România”.

Replica secretarului primăriei de la acea dată a fost una pe măsură să încurajeze consilierii să încalce legea. „Scrie la punctul doi că fiecare consilier local e obligat să prezinte un raport public de activitate. Nu știu câţi dintre voi vă mai vedeți consilieri peste un an sau doi, eu unul nu mă mai văd secretar”, a spus Ioan Cojocari.

Mult mai atenţi cu respectarea legii au fost consilierii judeţeni. Cel puţin în ultimii trei ani, cei mai mulţi dintre aceştia au depus pe site-ul instituţiei rapoarte de activitate, asta chiar dacă în anii precedenţi lucrurile au stat diametral opus. De exemplu, în anul 2012 niciun consilier judeţean nu a prezentat activitatea sa timişenilor care l-au votat. Aleşii au recuperat la capitolul corectitudine în 2013 atunci când doar doi consilieri judeţeni, Flavia Marinconi – PSD şi Teodor Crişan – PP-DD nu au postat pe site-ul instituţiei o sinteză a muncii lor. În 2014 Georgeta Rus – PDL a fost unicul consilier judeţean care nu a prezentat un raport de activitate, iar în 2015 numărul aleşilor care au uitat de obligaţiile legale s-a ridicat la şapte. Consilierii care nu au depus rapoarte conform legii sunt: Mihăiţă Bojin –PDL , Oana Gaita –PDL, Marius Martinescu – PDL, Paul Moldovan – PDL, Deian Palvoşin – PSD, Rus Georgeta – PDL şi Stanciu Pompiliu – PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.