Risc MAXIM de avalanșă în masivul Retezat. Ce sfaturi au salvamontiștii pentru...

Risc MAXIM de avalanșă în masivul Retezat. Ce sfaturi au salvamontiștii pentru turiștii din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Salvamontiștii din județul Hunedoara avertizează asupra riscului maxim de avalanșă prezent în tot Masivul Retezat, după ce în ultimele două zile a nins foarte mult, iar stratul nou de zăpadă s-a depus peste cel vechi, înghețat.

„Pe o scară de 1 la 5, riscul de avalanșă este 4 spre 5, deoarece zăpada proaspătă poate porni la vale foarte ușor.


Zăpada veche este înghețată, iar între aceasta și stratul nou s-a format o peliculă de apă, ceea ce face ca alunecarea să fie foarte ușoară”, a declarat astăzi, pentru Agerpres, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Acesta a explicat că la munte a nins și s-a depus un strat de zăpadă gros de circa 60-70 de cm, în zonele de creastă. De asemenea, există cornișe foarte mari care se pot disloca în orice moment.

„Le recomandăm turiștilor să nu se aventureze pe creste, iar dacă vor să facă schi de tură, să urmeze traseele clasice. De asemenea, îi sfătuim să fie atenți la traversările peste șei sau pasuri, acolo unde s-au format deja cornișe foarte mari”, a arătat Bodean.

Județul Hunedoara s-a aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, sub cod galben de precipitații abundente și vânt puternic. În zonele de munte au fost înregistrate ninsori și viteze ale vântului de 80 de km/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.