Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara este implicat într-un nou scandal. Astfel, mai mulți părinți s-au plâns, săptămâna trecută, inspectorilor școlari că au suspiciuni în ceea ce privește modul de admitere al micuților în clasa pregătitoare. Acesta este și motivul pentru care, vineri, Inspectoratul Școlar Timiș a verificat toate cele 135 de dosare de înscriere depuse și a descoperit mai multe nereguli. În urma analizei făcute de ISJ Timiș, s-a ajuns la concluzia că 12 copii declarați inițial respinși ar trebui admiși, iar cinci admiși în prima fază ar trebui respinși. Și ministerul Educației a fost informat de situație, iar astăzi va da un răspuns oficial în ceea ce privește modificările propuse de ISJ Timiș.
Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara s-au aprobat, înainte de înscrieri, trei clase pregătitoare, în care puteau fi înscriși 75 de elevi. La fel ca în anul precedent, unitatea de învățământ nu a avut circumscripție școlară, propunerea fiind făcută de conducerea liceului și aprobată de ISJ Timiș.
Acesta este motivul pentru care s-a stabilit ca departajarea micuților să se facă pe baza unor criterii specifice. Și anume, s-au acordat 30 de puncte pentru copiii care la data înscrierii aveau frate/soră elevi la Liceul Pedagogic, 20 de puncte pentru copiii cu handicap, 15 sau 20 de puncte pentru copiii orfani de ambii părinți, respectiv unul. De asemenea, s-au acordat și 20, respectiv 25 de puncte pentru copiii ai căror părinți/bunici au locul de muncă în proximitatea școlii, 25 de puncte pentru distanța până la 500 de metri și 20 de puncte pentru distanța 500 metri – 1 kilometru, iar distanța s-a calculat cu ajutorul aplicației Google Maps, prin mers pe jos. Totodată, au primit cinci puncte în plus și copiii care au fost înscriși la grădinițele în care au făcut practică eleve ale Liceului Pedagogic, iar departajarea la punctaje egale ar fi trebuit făcută pe baza unei “aprecieri sintetice a activității preșcolarului” semnată de directorul și educatoarea grupei preșcolare de la care provine copilul.
“La finalizarea înscrierilor în prima etapă, au fost depuse 135 de cereri de înscriere la Liceul Pedagogic, un număr foarte mare. Reprezentanții unității au aplicat criteriile și s-a afișat o listă finală a copiilor admiși. În momentul în care au venit părinții să depună sesizări la inspectorul școlar, săptămâna trecută, am solicitat și noi acea listă finală. Părinții ne-au spus că au suspiciuni cu privire la anumite nereguli în ceea ce privește aplicarea criteriilor specifice. Vineri, o delegație a mers la Liceul Pedagogic pentru a verifica toate cele 135 de dosare depuse. Mi s-a părut corect să mergem și să verificăm”, a explicat Aura Danielescu.
Inspectorul școlar al județului Timiș spune că dosarele au fost verificate de o comisie formată din șapte persoane, care a descoperit mai multe nereguli. Astfel, deși adresa oficială a Liceului Pedagogic din Timișoara este B-dul C. D. Loga, nr. 45, unde se află și intrarea principală în clădire, cei din comisia de înscrieri au folosit, în unele cazuri, adresele celorlalte două intrări secunde. Astfel, a scăzut sau a crescut distanța de la școală la locul de muncă al părinților, distanță pe baza căreia se acorda un anumit punctaj. “Am verificat fiecare dosar în parte. Am descoperit că erau părinți care au demonstrat cu adeverință că au locul de muncă la o distanță de 1.000 de metri de școală și au primit 25 de puncte, ca și cum ar fi fost sub 500 de metri distanța. Au fost situații dintre cei căzuți care trebuiau să beneficieze de un anumit punctaj și au primit altul”, a precizat Danielescu.
De asemenea, comisia care a verificat dosarele celor înscriși la Liceul Pedagogic a mai descoperit că unii copii admiși aveau “aprecieri sintetice” eliberate de societăți comerciale, ceea ce “nu e normal, nu pot SRL-uri să elibereze astfel de aprecieri”, spune Danielescu.
Prin urmare, după ce s-au verificat toate dosarele, s-a ajuns la concluzia că 12 copii declarați inițial respinși să fie admiși, iar cinci copii declarați admiși vor fi respinși.
De asemenea, Inspectoratul Școlar Timiș a primit o propunere din partea școlii de a suplimenta numărul de locuri cu șapte pe toate cele trei clase pregătitoare, pentru a putea fi admiși toți copiii care au îndeplinit criteriile propuse.
“Din cele cinci cazuri de respingere, o situație a fost legată de distanța dintre școală și locul de muncă, adică o situație în care acel Google Maps dă cu 50 de metri în plus, 550, un caz nu avea aprecierea sintetică la dosar, un dosar a fost retras, iar doi copii au fost respinși pentru că aveay aprecierea sintetică a activității la dosar eliberată de societăți comerciale. Noua hotărâre a fost înaintată Ministerului Educației și așteptăm un răspuns, dacă este de acord să facem aceste modificări. Am considerat că suntem obligați să corectăm niște erori care s-au produs”, a detaliat inspectorul școlar al județului Timiș.
În total, în urma reevaluării dosarelor, 53 de candidați au fost declarați respinși și 82 au fost admiși. Cei care nu au prins un loc la Liceul Pedagogic se pot înscrie la alte unități de învățământ care mai au locuri libere sau se pot întoarce la școala de circumscripție, dacă au bifat acest lucru atunci când au completat cererea de înscriere.
Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara, a declarat, astăzi, că “nu s-a greșit cu rea intenție”. “Au existat erori atunci când s-a folosit Google Maps datorate în mare parte celor care au manipulat calculatoarele și au cerut date despre distanță. Nu ne-am gândit că o să se facă referințe la alte adrese decât cea oficială, unde se află poarta principală. Important e să reținem că s-a greșit, dar nu cu rea intenție. Vom analiza cine a preluat dosarele, cine a făcut calculele. Orice rea intenție este exclusă, din punctul meu de vedere. S-a făcut o greșeală care va fi corectată, comisia de înscriere își asumă responsabilitatea, vedem ce măsuri vom putea lua. Noi am propus doar trei clase pregătitoare pentru că nu avem spațiu suficient, dar și pentru că nu avem cadre didactice titulare. Am putea cere să avem iar circumscripție școlară, dar asta ar însemna ca părinții să apeleze la vize de flotant și să fim nevoiți să admitem un număr mare de copii. Asta ar însemna să ne desfășuram din nou programul în două schimburi, ceea ce este neconvenabil. În apropiere nu prea se găsesc spații disponibile”, a explicat Cornel Petroman.
Aura Danielescu spune că după ce lucrurile se vor liniști, ISJ Timiș va solicita Liceului Pedagogic să facă o anchetă. “Dumnealor spun că au fost presiuni foarte mari, fiecare părinte a vrut să aibă contactul vizual cu directorul unității de învățământ. Nu aș vrea să fac acuzații nefondate”, a precizat inspectorul școlar general.
Vă reamintim că Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara, dar și Inspectoratul Școlar Timiș s-au ales cu o amendă totală de 6.000 de lei. Decizia a fost luată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a ajuns la concluzia că unele criterii de selecție pentru admiterea în clasa pregătitoare au fost discriminatorii, la înscrierile de anul trecut.