SCANDALOS Liste de așteptare până în luna decembrie pentru investigații imagistice gratuite...

SCANDALOS Liste de așteptare până în luna decembrie pentru investigații imagistice gratuite în Caraș-Severin. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

Situație scandaloasă în județul Caraș-Severin. Bolnavii care au nevoie de o investigație imagistică, indiferent că este decontată de casa de sănătate sau contra cost, trebuie să aștepte luni întregi pentru a putea beneficia de o astfel de analiză.

Și asta pentru că reprezentanții casei de sănătate decontează foarte puține investigații de acest gen, plus că în județul Caraș-Severin există doar un RMN, la Spitalul Județean Reșița, și patru aparate CT (n.r. – computer tomograf), dintre care două la Reșița, unul la Caransebeș și unul la Moldova Nouă. Însă, cel de la spitalul din Moldova Nouă, achiziționat în urmă cu câțiva ani cu bani de la Uniunea Europeană, nu poate fi folosit pentru că nu sunt medici.

„Nu știu care este numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare.


Ce pot să vă spun este că pentru RMN, listele de așteptare sunt până în decembrie, cu bilete de trimitere, decontate de casa de asigurări. La nivelul fondurilor de acum, asta înseamnă doi pacienți pe zi. Pentru atâția bolnavi sunt fonduri de la casa de sănătate pe zi. Contra cost listele de așteptare sunt până în aprilie. La cele două aparate CT, cu bilet de trimitere, programările sunt până la nivelul lunii iunie și contra cost până în luna aprilie”, ne-a declarat Violeta Florea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Reșița.

Violeta Florea spune că bolnavii sunt nemulțumiți că se află în această situație, dar că nu se poate face nimic, pentru că fondurile alocate sunt insuficiente.

„Bolnavii sunt nemulțumiți, dar nu avem ce face, asta e situația. Avem un singur RMN și două CT-uri, din care unul e foarte vechi, din 2001, celălalt din 2013. Avem opt medici radiologi, dar pentru RMN doar doi au competență, pentru CT sunt patru și restul fac ecografii și radiologii”, a detaliat Violeta Florea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Reșița, o investigație la RMN costă aproximativ 700 lei un segment, iar la aparatul CT – 350 lei.

„La nivelul județului Caraș-Severin, cam pe toate segmentele de activitate medicală banii sunt cam puțini, avem dificultăți în contractele cu casa județeană de asigurări de sănătate. Fondurile la nivelul județului Caraș-Severin sunt insuficiente, probabil că și în țară e așa situația, dar nu chiar așa de gravă ca la noi”, a mai precizat Violeta Florea.

La Spitalul Județean Reșița sunt internați în fiecare an aproximativ 25.000 de pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.