Singuri pe lume din primele zile de viață. Statistică îngrijărătoare legată de...

Singuri pe lume din primele zile de viață. Statistică îngrijărătoare legată de bebelușii abandonați în spitalele din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

19 bebeluși care au venit pe lume, anul trecut, în maternitățile din județul Timiș nu au mai ajuns în sânul familiei, fiind abandonați fără remușcări în spital de cele care le-au dat viață.
Sărăcia, rușinea de a se întoarce acasă cu un bebeluș sau o problemă de sănătate a micuțului. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care unele femei aleg să-și părăsească copilul în maternitate imediat ce i-au dat viață sau pe un pat de spital.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, 19 bebeluși au fost declarați părăsiți în unitățile sanitare din județ, anul trecut. Numărul acestor copii care rămân singuri pe lume încă din primele zile de viață a crescut cu 12 față de anul precedent.

“15 dintre femeile care și-au părăsit copiii în unitățile sanitare erau majore, iar restul minore. 17 dintre copii nu au fost recunoscuți de tată, unul a fost recunoscut de ambii părinți, iar unul nu a fost recunoscut de niciunul dintre părinți”, ne-a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.

În cazul micuțului care a avut linie pe certificatul de naștere, atât la mamă, cât și la tată, cel mai probabil mama acestuia a fugit din maternitate imediat ce l-a adus pe lume, iar medicilor le-a dat un nume fals. Astfel, nu se mai poate lua legătura cu ea sau cu familia lărgită, potrivit procedurii.

Ce se întâmplă cu micuții părăsiți în spitalele din Timiș

Smaranda Marcu explică faptul că acești copii declarați părăsiți în unitățile sanitare nu sunt “uitați” în spitale sau maternități. Primul pas care trebuie făcut este încercarea reintegrării în familia naturală, astfel că asistenții sociali iau legătura cu rudele părinților.

“Există două variante: avem copii sănătoși și copii bolnavi, dar în ambele situații se instituie măsura de protecție.


Copiii cu probleme de sănătate stau în spital cât este nevoie, iar apoi ajung la un asistent maternal profesionist sau într-un centru de plasament, în funcție de vârstă. La fel se întâmplă și cu bebelușii sănătoși, imediat ce pot fi externați”, precizează Smaranda Marcu.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș spune că dacă familia dă declarație în scris că refuză să ia copilul, în maxim un an de la instituirea măsurii de protecție se poate începe procedura de adopție. În ceea ce privește bebelușii ai căror părinți nu se cunosc, lucrurile merg mult mai repede odată ce este eliberat certificatul de naștere.

Smaranda Marcu precizează că, în ultimii ani, numărul copiilor declarați părăsiți în unitățile sanitare din județul Timiș a scăzut. Motivul? DGASPC Timiș derulează o serie de activități prin care încearcă să reducă acest fenomen. Astfel, în mai toate spitalele și maternitățile din județ există câte un asistent social care are sarcina, printre altele, de a consilia mamele să nu-și abandoneze copilul.

De asemenea, la Timișoara a fost deschis de către DGASPC Timiș un centru maternal, pentru mamele alungate de acasă. “În centrul maternal, mamele pot să stea cu copiii cel mult un an. Totul este gratuit, primesc haine, sunt ajutate să se înscrie la școală sau să se angajeze, beneficiază de consiliere psihologică.

Totodată, DGASPC Timiș desfășoară în școli campania “Protejează-ți copilăria”, care este una de informare privind educația pentru sănătate în rândul adolescenților, promovarea drepturilor copilului și soluțiile oferite mamelor tinere aflate în situație de risc, astfel încât acestea să nu-și părăsească copiii”, explică Smaranda Marcu.

Datorită implicării angajaților DGASPC Timiș, doar în anul 2016, 127 de copii au fost externați din spital de către familie, după ce asistenții sociali au reușit să convingă mama, tatăl, bunicii sau alte rude să nu-l abandoneze. De asemenea, au fost instrumentate 40 de cazuri cu risc de părăsire la nivelul unităților sanitare din județul Timiș, precum și șapte cazuri de gravide aflate în situație de risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.