Situație CRITICĂ: patru bolnavi din vestul țării au nevoie urgent de un...

Situație CRITICĂ: patru bolnavi din vestul țării au nevoie urgent de un transplant de plămân pentru a trăi, iar clinica AKH din Viena refuză pacienții români

0
DISTRIBUIȚI

Șapte bolnavi din vestul țării ar avea nevoie de un transplant de plămân, dintre care patru sunt în stare critică, astfel că riscă să moară în orice moment dacă nu primesc un plămân sănătos. Până în această săptămână, pacienții români care aveau nevoie de un transplant pulmonar erau tratați la spitalul AKH din Viena, costurile fiind suportate de statul român. Însă, această înțelegere cu clinica din Austria nu a mai fost prelungită, iar în România nu se fac astfel de intervenții complexe.

Medicul pneumolog Cristian Oancea, coordonatorul Centrului Medical de Recuperare Respiratorie Timișoara, ne-a declarat că ultimul pacient român a fost transplantat la Viena săptămâna trecută.

„A fost un pacient care se afla în evidența mea, starea lui este stabilă și foarte bună. Eu, pe patru județe, în acest moment aș avea șapte cazuri, dintre care patru ar fi critice.


Măcar să-i primească la un prim consult pe acești pacienți, la Viena, pentru că nici la primul consult, la luarea în evidență nu mai primesc pacienții. Atunci când îi iau în evidență, primesc un scor de risc, care-i prioritizează mai mult sau mai puțin. Sunt convins că dacă am reuși să dăm mai mulți plămâni, să recoltăm mai mulți, am putea rula mai mulți pacienți. Nu putem să transplantăm 30 de pacienți din România cu doi plămâni pe an. Ca să primești, trebuie să și oferi. Oferim mult prea puțini plămâni la necesitățile țării noastre. Mai mult de două treimi din pacienții noștri au beneficiat de plămânii nemților, ungurilor”, precizează medicul timișorean.

Pneumologul Cristian Oancea a declarat încă o dată că România nu este pregătită pentru realizarea de transplant de plămâni, asta pentru că medicii nu au experiența necesară.

„Noi nu avem experiența necesară, vorbesc inclusiv în numele meu, în fiecare an m-am dus în Viena să învăț. Complicată nu ar fi intervenția chirurgicală, este vorba de ce se întâmplă cu pacientul după ce se depășește intervenția chirurgicală. Trebuie anesteziști care sunt informați și au experiență în acest domeniu, ne trebuie pneumologi, noi acum ne formăm. Să facem experimente cu viețile oamenilor este împotriva la ceea ce am jurat să facem. Acești pacienți care au nevoie de un transplant sunt pacienți cărora terapeutic nu mai avem ce să le facem, stăm și ne uităm la ei cum mor, e o realitate cruntă. Ești pus pe listă și există șansa să prinzi un plămân sau există neșansa să decedezi, dacă nu se găsește un organ compatibil, dar măcar ai o șansă să fi pe listă”, a mai precizat medicul timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.