Sociologul timișorean Bogdan Nadolu: „Gardul este doar o soluție BARBARĂ pentru a...

Sociologul timișorean Bogdan Nadolu: „Gardul este doar o soluție BARBARĂ pentru a ține migranții ilegali în afara țării”. Care crede că este soluția și ce spune despre protestele din România VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Mai ales acum, odată cu venirea treptată a vremii calde, tot mai mulți migranți sunt prinși la granița de vest a României, cu dorința de a-și reface un trai mai bun mai bun într-o zonă lipsită de război. Cei mai mulți vin cu direcția Occident, însă sunt alții care ar putea prinde rădăcini chiar și pe teritoriul țării noastre. Problema migranților ilegali a fost discutată și în această seară, la PRESSALERT LIVE, invitatul emisiunii fiind sociologul Bogdan Nadolu.

Întrebat dacă ar fi România în stare fie să treacă, fie să asimileze un număr mare de migranți, dacă aceștia ar fi lăsați să năvălească înspre ținutul danubiano-pontic-carpatin, Bogdan Nadolu, conferențiar doctor la departamentul de sociologie al Universității de Vest Timișoara a spus că „din punct de vedere instutițional, știu că există centre de tranzit foarte bine documentate, însă pentru trafic mic, sunt calibrate la o realitate pe care am trăit-o până acum. Dacă se extind suficient de mult aceste presiuni a unor grupuri de imigranți, cred că instituțional va fi foarte greu. Gardul nu va fi o soluție, este o încercare barbară, nu doar rudimentară, de a-i ține pe oameni în afară. Nu intră într-un catalog de măsuri socio-umanitare. În Evul Mediu, da, probabil ar fi fost în regulă. La nivelul populației, din punct de vedere socio-cultural, cred că suntem pregătiți să primim alteritate, grupuri etnice diferite. Pentru că în acele atribuții fundamentale ale poporului român intră și înțelepciunea, suntem un popor deștept, ne permitem nativ să nu ne fie frică de lucrurile pe care nu le știm.


Nu spun că după ce s-ar așeza o comunitate musulmană nu ar apărea probleme. Ei au probleme cu femeile care umblă singure pe stradă și inclusiv aici ar putea apărea divergențe mari, coliziuni culturale. Una peste alta, nu suntem o nație care să ne temem de străini. Marea problemă ar fi în etapa a doua, atunci când încep să se prindă rădăcinile, pentru că sunt două modele culturale foarte diferite”.

Sociologul Bogdan Nandu crede că educația ar fi cheia către conviețuirea în liniște. „Educația ar fi soluția de a depăși astfel de momente. Te forțezi și educi populația. Poți să abordezi punitiv, să le zici că pot sta în România, dar nu au voie anumite chestii. E la nivelul percepților medievale. Lumea se poate educa, pentru că își respectă tradițiile acceptând anumite norme diferite de cele din lumea din care vin”, a specificat invitatul PRESSALERT LIVE.

În ceea ce privește estomparea mișcărilor de stradă din România, pe care sociologul Bogdan Nadolu le-a preconizat, acesta a declarat că: „OUG 14 a contribuit la diminuarea mișcărilor. E firesc să se greșească, suntem oameni, dar ar fi fost de foarte bun simț dacă și-ar fi recunoscut greșeală, și-ar fi asumat-o public, însă aceasta presupune eleganță, pe care probabil nu o au. Mesajul premierului Grindeanu a contat la calmare”.

Cât despre legea grațierii, susținută pe anumite standarde, fără a-i scoate pe corupți din pușcărie, sociologul Bogdan Nadolu a precizat că foarte mult vor conta circumstanțele. „Dacă nucleul minoritar dur care susține că nu este nevoie de o astfel de lege, este situat în zona puterii politice, poate influența decizia, dar dacă este o discuție oarecare, departe de resursele de putere, nu. Depinde în ce formă finală va fi pusă legea grațierii și de modalitatea de realizare, pentru că în problema cu OUG 13 a contribuit destul de mult publicarea la 2.30 noaptea. Ceva peste orice limită a bunului simț. Contează foarte mult dacă urmează un făgaș normal și păstrează eleganța unui act juridic sau dacă pur și simplu o fac pe principiul voturilor multe primite, putem face orice”, a menționat sociologul Bogdan Nandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.