Unul dintre cei mai apreciați sculptori contemporani din Timișoara, celebrat la Muzeul...

Unul dintre cei mai apreciați sculptori contemporani din Timișoara, celebrat la Muzeul de Artă. Când îi poți vedea lucrările

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul de Artă Timișoara deschide o expoziție retrospectivă temporară a cunoscutului sculptor Ștefan Călărășanu, chiar în ziua în care artistul, plecat prea timpuriu din această lume, ar fi împlinit 70 de ani.

Lucrările expuse fac parte din colecția fiicei sale, Ana Ștefania Călărășanu, și sunt opere ale artistului cioplite în piatră, marmură, lemn, bronz, sau unele realizate din îmbinări ale acestor materiale pe care le considera tradiționale, și care reflectă întreaga sa perioadă de creație artistică.


Sunt ilustrate trei teme importante care l-au inspirat, așa cum artistul însuși mărturisea odinioară: „Timp de 14 ani, am avut perioada «mamelonară», fructiferă. Din 1993 am trecut la «clopote», iar acum am alunecat spre «semn». Nu pot explica cum vine inspirația. E ceva din interior. Ideile-mi vin din meșteșugul meu… Niciunul din semne nu seamănă cu celălalt. Semnele au scop decorativ… eu nu mă repet. Îmi plac semnele, sunt ca o îmbrăcăminte, îmbracă o formă. Ele curg. E o chestie aproape gestuală”. Expoziția mai cuprinde și desene din ultima perioadă de viață a artistului, când, slăbit, nu mai putea ciopli materialele puternice, fiecare cu simbolistica proprie, care i-au fost atât de dragi și care i-au modelat sensul propriei sale vieți.

Vernisajul va avea loc astăzi, la ora 18.00, iar expoziția va fi prezentată de criticul de artă Gabriel Kelemen și istoricul de artă Ana-Maria Altmann, din Viena.

Expoziția poate fi vizitată până în 7 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.