Adrenalină pe un râu din Banat: tot mai mulți turiști se aventurează...

Adrenalină pe un râu din Banat: tot mai mulți turiști se aventurează cu barca pe Nera VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Rafting pe Nera

Tot mai mulți turiști iubitori de senzații tari se aventurează cu barca pe râul Nera, din județul Caraș-Severin. Turele de rafting se pot organiza doar în cele trei luni de primăvară, când debitul apelor este mare.

Senzații tari pe ape învolburate, într-un peisaj parcă rupt din basme. Așa poate fi descrisă în câteva cuvinte experiența pe care o trăiesc turiștii care aleg să facă rafting, adică vâslire pe ape repezi, pe Nera, din județul Caraș-Severin. Râul are o lungime de 131 de kilometri și străbate România și Serbia, însă partide de rafting se organizează pe o distanță de doar 25 de kilometri. Și anume, pe porțiunea cuprinsă între comunele Șopotul Nou și Sasca Română. De altfel, aici priveliștea este minunată, iar drumeții au ocazia de a vizita mai multe atracții turistice unice în țară.

Aventura pe Nera durează cinci ore

Mircea Zăhan, un timișorean care organizează excursii turistice, ne spune că astfel de plimbări cu barca de rafting sunt tot mai căutate de bănățeni. Doar anul trecut, zeci de turiști iubitori de adrenalină și de natură au descoperit din barca pneumatică Cheile Nerei, despre care se spune că sunt cele mai lungi și mai spectaculoase din România.

În total, întreaga aventură pe râu durează cinci ore, iar rafting pe Nera pot face chiar și copii de șase ani, însoțiți de părinți, sau persoane vârstnice. Asta pentru că traseul este recomandat și începătorilor.

“Gradul de dificultate al Nerei este unu cu puncte de doi, pe o scară de la unu la șase, unu fiind cel mai ușor, cinci este pentru profesioniști, iar șase înseamnă că râul este impracticabil. Râul Nera este singurul din județul Caraș-Severin pe care se poate face rafting. Se pot plimba cu barca turiști de toate vârstele. Cel mai în vârstă a avut 70 de ani, iar cel mai tânăr, un copil de șase ani, însoțit de părinți. Sezonul de rafting pe Nera începe la jumătatea lunii martie și se termină la sfârșitul lunii mai. În restul anului, scade nivelul apei și riști să strici echipamentul”, ne-a explicat Mircea Zăhan.

Turiștii care aleg o partidă de rafting pe Nera au parte de o experiență pe care n-o vor uita în grabă. Asta pentru că toată lumea din barcă vâslește, rafting-ul fiind un sport de echipă.


Înainte de a începe aventura, turiștii primesc echipamentul necesar, alcătuit din vestă de salvare, cască și neopren, să nu simtă apa rece, dar și câte o vâslă. Aceștia sunt coordonați de către un ghid. În total, într-o barcă pentru rafting pot intra între opt și zece persoane.

Înainte de a ajunge cu barca la Sasca Montană, se fac și două opriri. Una la Lacul Dracului, cel mai mare lac carstic din România și unul dintre cele mai cunoscute obiective din Banat, a cărui apă are o culoare albastru-verzuie, și alta la Valea Rea, formată din pereți verticali spectaculoși.

“Cei care fac rafting pe Nera au parte de un pic de aventură și de adrenalină. Tot traseul este realizat pe Cheile Nerei. Se trece pe La Cârlige, o porțiune unde pereții cheilor sunt destul de abrupți, zona Ogașul Porcului, unde se află un izvor, Poiana la Vogiun, unde se poate sta cu cortul, plaja Acapulco și pe sub trei punți suspendate peste Nera”, ne-a spus Mircea Zăhan.

Turiștii care doresc să facă rafting pe Nera trebuie să scoată din buzunar 150 de lei, dacă ajung cu mașina proprie până în comuna Sasca Romană, din județul Caraș-Severin, și 210 lei, cu transport inclus, dus-întors, Timișoara – Sasca Română. În acești bani este inclus și echipamentul necesar practicării acestui sport pe ape învolburate.

Cheile Nerei, printre cele mai frumoase din țară

Cheile Nerei sunt cele mai lungi și cele mai frumoase chei din țara noastră, dar și din Europa, în care turiștii pot admira un peisaj de o unicitate aparte. Cheile sunt formate de râul Nera, între Șopotul Nou și Sasca Română. Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului sau Cascadele Beușnița sunt doar câteva dintre spectacolele naturii care pot fi admirate în Cheile Nerei.

Lacul Ochiul Beiului se află în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și mai este cunoscut sub denumirea de “lacul-cameleon”, deoarece culoarea apei se schimbă mereu în funcție de vreme, de la albastru deschis până la albastru verzui-închis. Interesant este și faptul că lacul nu îngheață niciodată.

De asemenea, Cascadele Beușnița sunt una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România, fiind asemănate cu voalul unei mirese. Cea mai spectaculoasă dintre succesiunea de cascade este și cea mai mare, care are înălțimea de 15 metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.