ANALIZĂ Excursionist pe bani publici. În cinci ani de mandat, primarul Timișoarei...

ANALIZĂ Excursionist pe bani publici. În cinci ani de mandat, primarul Timișoarei s-a plimbat prin toată lumea căutând „concepte”

1
DISTRIBUIȚI

Sunt nu mai puţin de cinci ani de zile de când conduce Timişoara, însă, primarul Nicolae Robu nu şi-a îndeplinit mare parte de promisiunile cu care a candidat pe vremea USL-ului. În schimb, primarul s-a plimbat în ţară şi în străinătate din bani publici, ca să le aducă timişorenilor „concepte”.

În primul an de mandat, adică în 2012, Nicolae Robu a călătorit doar în Bucureşti. Edilul a vizitat capitala României de cinci ori, fără a deconta însă plata vreunei cazări. Facturile plătite din bani publici au crescut de la o vizită la alta. Spre exemplu, trei transporturi până în Bucureşti au costat 844, 848 şi 1.231 de lei în luna septembrie. Apogeul a fost atins în luna următoare, când pentru transportul edilului a fost decontate facturi de 1.280 de lei şi 1.550, cu toate că vorbim de aceeaşi destinaţie. În total, plimbările primarului în primul an de mandat au costat 5.753 de lei de la bugetul local.

În 2013, Nicolae Robu a început să profite din plin de privilegiile meseriei de primar, aşa că a început să călătorească mult mai des. Vorbim despre 16 deplasări ale edilului-şef care în al doilea an în fruntea instituţiei de pe C.D. Loga a călătorit de zece ori la Bucureşti şi o dată în Iaşi. Edilul a vizitat însă şi mai multe ţări străine. Conform datelor oferite de primărie pentru PRESSALERT, Robu a efectuat deplasări în Coreea de Sud, Spania şi Germania, Austria, Franţa şi Polonia. În ceea ce priveşte costurile cu deplasările situaţia stă după cum urmează: transportul la Bucureşti a costat 10.793 de lei, iar cazarea pentru două din vizite 618 lei. Transportul înspre Iaşi a fost achitat cu 1.996 de lei la bugetul local. Conform primăriei, Robu ar fi călătorit gratuit în Coreea de Sud, acolo unde nu a plătit nici cazare. A recuperat însă la secţiunea de decontări cu vizitele în Spania şi Germania – 4.045 lei – transport şi 1.335 de lei cazare. Pentru vizitele în celelalte ţări de la bugetul local nu au fost achitate servicii de cazare. Transportul a costat după cum urmează: Austria – 898 de lei, Franţa 3.070 de lei, Polonia 300 de lei. În total, în 2013, de la bugetul local au fost plătiţi 21.103 lei pentru deplasările primarului şi 1.953 de lei pentru cazări.

În 2014 suma achitată de la bugetul local pentru vizitele în străinătate efectuate de Nicolae Robu a fost de 18.945 de lei, iar pentru cazări de 3.437 de lei. Destinaţia preferată de primar a rămas şi în acest an Bucureşti, locaţie unde Robu a efectuat opt vizite. Pentru transport, au fost plătiţi din bani publici 9.688 de lei, iar pentru cazare pe două nopţi 607 lei. Primarul a vizitat şi oraşul Cluj, plătind 309 lei pe transport. În acelaşi an, primarul a călătorit şi în Spania şi Portugalia – unde transportul a costat 2.410 de lei şi cazarea 1.662 de lei, dar şi în Vietnam şi Singapore cu transport 6.538 lei şi 1.166 lei cazare.

Anul 2015 a fost fără doar şi poate anul plimbărilor în străinătate pentru primarul Nicolae Robu. Acesta a decontat 11 deplasări din bani publici, în valoare de 1.4271 lei şi cazări în valoare de 4.485 de lei. Doar patru din vizitele făcute de primar au fost făcute în România, trei fiind la Bucureşti şi una la Braşov. Pentru deplasările în capitală s-au plătit 3.740 de lei din bani publici şi doar 245 de lei pentru o noapte de cazare. Vizita primarului la Braşov a costat doar 250 de lei, bani aferenţi cazării. În 2015, Nicolae Robu a călătorit în Belgia cu 782 de lei transport şi 1.234 lei cazare, în SUA cu 1.347 de lei transport şi 630 de lei cazare, în Bosnia Herţegovina cu 283 de lei transport şi cazare gratuită.


Acelaşi primar a vizitat în acelaşi an şi Maroc cu transport de 2.052 de lei şi cazare 352 de lei şi încă o dată SUA cu transport în valoare de 3.059 de lei. Vizita primarului în Israel a costat 2.210 de lei, bani aferenţi transportului şi cea în Italia 2.620 de lei din care cazarea a fost achitată cu 1.774 de lei.

În anul precedent, primarul Nicolae Robu a călătorit mult mai puţin în străinătate. Mai exact, acesta a fost doar în Singapore cu 3.318 lei transport şi cazare de 1.187 de lei, gratuit în Serbia şi în Garmania cu transport în valoare de 862 de lei şi cazare de 676 de lei. Primarul a fost de şase ori şi în capitală, acolo unde unde nu a plătit niciun leu pentru cazare. Deplasările în Bucureşti au costat 5.823 de lei, adică jumătate din valoarea totală a vizitelor din anul menţionat.

Din datele oferite de primărie rezultă că pe anii 2012, 2013 2014, 2015 şi 2016 primarul Nicolae Robu a efectuat deplasări în valoare de puţin peste 70.000 de lei şi a decontat cazări în valoare de 11.741 de lei.

Ce a adus primarul Nicolae Robu din vizitele făcute în străinătate

Este necesar să amintim că multe din aceste vizite au fost făcute în interes de servicu, Robu mergând în calitate de primar în mai multe oraşe din Europa şi nu numai. Deşi timişorenii s-ar fi aşteptat ca edilul să aducă cu el mai mult decât simple amintiri de la aceste deplasări, primarul nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. Mai exact, Timişoara nu a ajuns să pună în parctică ideile aduse de primar din străinătate, deşi Robu a dat asigurări că a adus din fiecare vizită concepte.

De exemplu, după deplasarea din 2015 în Dubai, primarul a declarat pentru presa locală că „eu am mai vizitat Dubaiul, dar acum am avut și alte lucruri de văzut. Nu eram primar când am fost prima dată. Am putut să vizitez acest superb oraș mai pe îndelete, m-a impresionat desigur tot ce s-a construit acolo, imaginația arhitecților, a urbaniştilor, și capacitatea inginerilor de a pune în practică și a întregului personal, până la nivel de muncitori. Toate astea m-au impresionat, dar cel mai mult m-a impresionat faptul că un asemenea oraș, cu 3 milioane de locuitori, a fost practic construit în 20 de ani, că din 1994 au început construcțiile semnificative. Construcția Dubaiului pe care îl vedem astăzi s-a făcut în 20 de ani și asta este absolut fascinant. (…) O să și aducem ceva din Dubai la Timișoara. Am văzut Miracle Garden, este o minunăție, data trecută n-am vizitat-o. Elemente pe care le-am văzut acolo sunt deja în pregătire pentru domnul Drăgilă, trebuie să facem câte ceva din ce-am văzut acolo. Vom identifica locul potrivit și vom face câte ceva, pentru că este absolut superb. Nu exclud să realizăm până la vară… Nu ne costă foarte mult, sunt niște suporturi metalice pe care se pun flori. Nu sunt flori scumpe, sunt flori cum avem și noi aproape peste tot în jardiniere”.

Chiar dacă facturile decontate de primarul Timişoarei pentru deplasările în străinătate nu par mari, nu toate costurile sunt făcute publice de municipalitate. De exemplu, cheltuielile cu serviciile de telefonie mobilă sunt achitate la comun, aşa că nici în urma unor cereri făcute în baza Legii 544 Primăria Timişoara nu a dorit să pună la dispoziţie valoarea facturii de telefon care primarul Nicolae Robu s-a întors după o deplasarea în Dubai.

În aprilie 2015, PRESSALERT dezvăluia în exclusivitate faptul că serviciile de roaming aferente deplasării primarului Nicolae Robu în Dubai au costat 3.200 de euro. Deşi a admis că a cerut operatorului să scoată limitarea de trafic şi astfel a depăşit cu mult valorile negociate prin abonamentul achitat de municipalitate, Nicolae Robu nu şi-a plătit din propriul buzunat factura de telefon. Acesta a declarat atunci că „am cerut să mi se trimită poze de la deszăpezire. Nu am vrut să vă dau importanţă că aţi fost ridicoli tot vorbind că primarul Timişoarei a cheltuit acea sumă, care desigur pare mare pentru omul de rând. Nu am vrut să mă dezvinovăţesc. Nu am nicio vină, am muncit pentru Timişoara primarul nu poate sta rupt informaţional de ce se întâmplă în ţară. Nu s-ar fi întâmplat aşa dacă compania de telefonie mobilă m-ar fi avertizat la ce valori am ajuns. Dacă aş fi ştiut la ce valori se ajunge, aş fi spus stop informării video mai devreme şi m-aş fi informat şi fără telefon (n.r – în legătură cu modul în care se face deszăpezirea în Timişoara), dar nu m-a atenţionat nimeni şi lucrul acesta este verificabil”.

1 COMENTARIU

  1. penibil articol, e totusi primar a unui oras de 300 000 de locuitori care trebuie si reprezentat in strainatate. apropo, o intrebare demna pt.autoarea acestui articol, ce culoare au chilotii dl. primar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.