Atac TERORIST la Paris în săptămâna alegerilor prezidențiale din Franța: un polițist...

Atac TERORIST la Paris în săptămâna alegerilor prezidențiale din Franța: un polițist a murit, alți doi răniți

0
DISTRIBUIȚI

Un polițist și-a pierdut viața, aseară, în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, agresorul fiind împușcat, au făcut cunoscut surse concordante, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale din Franța. Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul armat.

Alți doi polițiști au fost răniți, dintre care unul grav, iar o turistă a fost rănită mai „ușor” de un glonț, potrivit autorităților. Atacatorul a fost împușcat de poliție.

Atacul, care a avut loc în jurul orei 21.00, a fost revendicat aproape imediat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), la originea majorității atentatelor care, din 2015, au făcut alți 238 de morți în Franța.

„Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții (organizației) Stat Islamic”, a transmis Stat Islamic într-un comunicat dat publicității în cursul nopții de organul său de propagandă Amaq.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, agresorul împușcat este un francez de 39 de ani care făcea deja obiectul unei anchete antiteroriste. Rămâne deci să se stabilească dacă este vorba despre aceleași individ cu cel numit de SI.

„Identitatea atacantului este cunoscută și a fost verificată”, a declarat în fața presei, în apropiere de locul atacului, procurorul Parisului, François Molins. Dar a refuzat să o dezvăluie pentru a nu afecta ancheta deschisă de parchetul antiterorist.

Bărbatul era vizat de o anchetă antiteroristă pentru că și-a manifestat intenția de a ucide polițiști și fusese arestat la 23 februarie, înainte de a fi pus în libertate de justiție în lipsă de probe suficiente, potrivit unor surse apropiate anchetei.

El a fost condamnat în 2005 la 15 ani de temniță pentru tentative de asasinare a unui polițist și a fratelui acestuia, în regiunea Parisului.

O percheziție a fost efectuată la domiciliul atacatorului, titular al documentelor de înmatriculare a mașinii utilizate pentru atac.


Individul se pare că a acționat singur în cursul agresiunii și sunt în curs de desfășurare investigații pentru a stabili „dacă a beneficiat de complicitate”, a adăugat François Molins.

Președintele Franței, François Hollande, a promis într-o alocuțiune televizată de la Palatul Elysee că autoritățile vor fi de „o vigilență absolută” pentru alegerile prezidențiale, al căror prim tur va fi organizat duminică.

Principalii candidați, care au defilat joi seară pe platoul de televiziune pentru ultima dezbatere, au denunțat atentatul și și-au exprimat sprijinul pentru forțele de ordine. Marine Le Pen (extrema dreaptă), François Fillon (dreapta) și Emmanuel Macron (centru) și-au anulat ultimele deplasări de campanie prevăzute vineri înainte de primul tur.

„Agresorul a venit cu mașina și a coborât. El a deschis focul asupra unui vehicul al poliției cu o armă automată, l-a ucis pe unul dintre polițiști și a încercat să vizeze alții în timp ce fugea”, a informat o sursă din cadrul forțelor de ordine.

Cartierul a fost izolat și importante forțe de poliție au fost desfășurate pe binecunoscutul bulevard din centrul Parisului. Un elicopter a survolat zona.

Choukri Chouanine, managerul unui restaurant situat pe o stradă laterală, a povestit că a auzit un „schimb de focuri de scurtă durată”, dar cu „tiruri intense”. „A trebuit să ne ascundem clienții la subsol”, a adăugat el.

Mai multe capitale și-au exprimat sprijinul față de Franța. Președintele american, Donald Trump, referindu-se la „un atac terorist”, a prezentat „condoleanțe poporului francez”. Cancelarul german, Angela Merkel, a dat asigurări că țara sa rămâne „cu fermitate și hotărâre alături de Franța”.

Alegerile prezidențiale, foarte indecise, se vor ține pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici sub regimul stării de urgență, decretat în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015.

Ultimele atentate jihadiste din Franța au avut loc în vara lui 2016. Celebra Promenade des Anglais de la Nisa, pe Coasta de Azur, a fost scena unui atac cu un camion care, la 14 iulie 2016, a intrat în mulțime, omorând 86 de persoane.

Un polițist și partenera sa au fost uciși, de asemenea, în iunie, într-un atac la domiciliul lor din Magnanville, în regiunea Parisului, devenind simbolul forțelor de ordine vizate cu predilecție de jihadiști.

Potrivit autorităților, un nou atentat a fost dejucat odată cu arestarea, marți, a doi indivizi suspectați că pregăteau o „acțiune violentă” în plină campanie electorală.

Clement Baur, în vârstă de 23 de ani, și Mahiedine Merabet, 29 de ani, au fost reținuți la ieșirea dintr-un apartament din Marsilia, unde anchetatorii au descoperit un arsenal incluzând trei kilograme de exploziv de tip TATP, arme, muniție și un drapel al organizației jihadiste Stat Islamic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.