Cetatea medievală nu este singura atracție turistică din zona Deva. Află ce...

Cetatea medievală nu este singura atracție turistică din zona Deva. Află ce este „muntele magic” și ce mai puteți vizita în împrejurimi FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1712629312">

Principala atracție a orașului Deva este, fără doar și poate, vechea cetate medievală ridicată în urmă cu peste șapte secole și a cărei reabilitare a sporit simțitor numărul turiștilor dornici s-o viziteze, fie urcând dealul pe jos, fie folosind telecabina. La poalele cetății se află castelul Magna Curia, cunoscut și sub numele de castelul Bethlen, cea mai veche clădire monument istoric a orașului, construită în secolul al XVI-lea, care adăpostește în prezent Muzeul de Istorie al județului Hunedoara.

Rezervații naturale și geologice

În împrejurimile Devei se află și numeroase rezervații naturale care merită vizitate. Una dintre acestea este parcul dendrologic de la Simeria, un monument al naturii aflat la doar câțiva kilometri de Deva, unde, pe o suprafață de 70 de hectare, se întinde o pitorească și valoroasă colecție de arbori, care a fost înființată încă din 1763 și s-a îmbogățit pe parcurs, ajungând astăzi să numere peste două mii de specii, printre care și unele rarități precum magnolii aduse din China, conifere din America, Japonia sau Himalaya, nuci exotici din Coreea, Japonia, China și America. În parc se află mai multe sere, pepiniere de puieți exotici, culturi de bambus dar și un mic spațiu zoologic. Parcul este amenajat în stil englezesc, cu influențe romantice și este considerat un monument național în arta parcurilor, fiind, totodată, cea mai veche rezervație din țară și a treia ca mărime din Europa.

O altă rezervație naturală este pădurea Chizid, cu o vegetație forestieră etajată pe o suprafață de 50 de hectare și cu o mare varietate de ecosisteme, sau rezervația geologică Măgura Uroiului, alcătuită din andezite cuarțifere și coloane de breccii care, pe cele 20 de hectare ale sale, delimitează un con vulcanic de unde poate fi admirată minunata priveliște din jur.

Singurul amfiteatru militar din Dacia Romană

La doar câțiva kilometri de oraș, lângă satul Mintia, se află marele castru roman de la Micia, ridicat în secolul I d. Ch. Micia era un „pagus” (sat) care aparținea din punct de vedere administrativ de Ulpia Traiana Sarmizegetusa dar săpăturile arheologice au putut identifica mai multe edificii specifice așezărilor urbane, semn că în jurul castrului s-a dezvoltat o importantă așezare.

În situl arheologic, care se întinde pe aproximativ 20 de kilometri, pe lângă apeductele, bazinele și termele găsite în incinta acestuia, ori a cuptoarelor de ars ceramică și a numeroaselor monede romane, au fost identificate și alte edificii publice caracteristice așezărilor romane, printre care un amfiteatru militar, singurul din partea Daciei transformată în provincie romană, care avea o circumferință de peste o sută de metri și în care încăpeau peste o mie de spectatori. Aici se desfășurau lupte între gladiatori, între animale sau între oameni și animale. Pe Mureș exista un port, ceea ce demonstrează că râul continua să fie o importantă cale de navigație.

De la Deva se poate ajunge și la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, orașul ridicat de împăratul Traian după cucerirea unei părți a Daciei, dar și la cetățile cu ziduri de piatră și fortificațiile dacice din Munții Orăștiei, care încă ascund multe taine.

Muntele magic

Un punct de atracție este și muntele Săcărâmb, dincolo de coama căruia se deschide valea Mureșului, și care este considerat un loc cu adevărat magic, unde se află cea mai mare încărcătură energetică din țară și printre primele din lume. Este renumit și pentru cele trei biserici care au existat aici, dintre care una a fost lovită de trăznet în urmă cu aproape jumătate de secol. Sus, în munți, Săcărâmbul se înfățișează vizitatorilor care vin dinspre Deva ca un basorelief pe fundalul unui albastru feeric.

Supranumit și „muntele de aur”, a atras de multă vreme interesul oamenilor de știință, datorită rarităților mineralogice dar și pentru vasul cu monede de aur descoperit în zonă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Astăzi ar putea fi redeveni un loc căutat nu pentru zăcămintele sale, ci pentru frumusețile naturale pe care le poate oferi turiștilor.

Surse foto: tineghe-adrian.blogspot.ro, locuridinromania.ro, wikipedia, commons.wikimedia.org, infopensiuni.ro, wikimapia.org, adevărul.ro, gradinamea.ro, hunedoreanul.gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.