p>
Nu departe de orașul Petrila, cei care doresc să iasă în natură într-o zonă feerică, pot opta pentru o excursie în Cheile Jiețului, mai puțin cunoscute în România, dar care oferă vizitatorilor peisaje de-a dreptul captivante.
Cheile se află în apropierea drumului care leagă Petroșaniul de șoseaua Transalpina, la poalele masivului Parâng. Acesta se distinge prin varietatea rocilor, masivitate și înălțime, dominând mai multe văi și depresiuni.
Rezervația naturală Cheile Jiețului
Sunt chei înguste săpate de apele Jiețului, cu munți stâncoși și cascade repezi, în locul în care se întâlnesc versanții abrupți ai muntelui, și se întind pe câteva zeci de hectare, alcătuind o rezervație naturală de interes național în aria Văii Jiului, de o frumusețe cu totul specială și cu un mare potențial turistic, în orice anotimp.
Amatorii de drumeții care le-au descoperit revin mereu să cutreiere aceste splendide locuri, mai ales o dată cu venirea primăverii, cînd natura se trezește la viață, convinși că încă există trasee montane nedescoperite și peșteri ascunse între stânci, aceasta fiind una dintre puținele regiuni ale țării cu peșteri încă neexplorate. De-a lungul drumului curge apa limpede și repede a Jiețului, care izvorăște din vârful Mîndra, aflat la o altitudine de peste 2.500 de metri, și din loc în loc formează adevărate cascade, cea mai impresionantă fiind Cascada Muncelul, cu o cădere de apă de aproximativ 30 de metri.
Posibilități turistice
Cheile se întind pe o lungime de aproximativ 11 kilometri, una dintre cele mai impresionante porțiuni fiind cea numită „La Clești”, unde valea se îngustează atât de mult încât dă impresia că pereții se închid în fața ochilor. De-a lungul cheilor se află mai multe cabane care pot fi locuri de popas pentru cei care doresc să petreacă acolo mai mult de o zi.
Iubitorii de senzații tari au aici posibilitatea de a face drumeții montane pe jos sau cu bicicleta, enduro, alpinism sau rafting pe apele Jiețului, pot admira ghețarii sălbatici sau pot opta pentru o simplă plimbare încântătoare de-a lungul cheilor, bucurându-se de peisajul de-a dreptul mirific al muntelui.
Mănăstirea ridicată de un om gospodar
Nu departe de chei, în inima munților, printre păduri de brazi, în același peisaj de o rară frumusețe, se află mănăstirea Jieț, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, un loc de rugăciune și reculegere care te face să te simți mai aproape de Dumnezeu.
Lăcașul a fost ridicat între Petroșani și Voineasa, unde își are obârșia Lotrul. Ctitorul ei este Nicolae Gui, un om gospodar de prin părțile locului, care a zidit acest lăcaș în semn de mulțumire pentru viața binecuvântată de care a avut parte. Mănăstirea, aflată la 1.700 de metri altitudine și ridicată în doar trei ani, ca urmare a dorinței unui singur om, a fost târnosită în 14 august 2011 de episcopul Devei și Hunedoarei și episcopul Severinului și Strehaiei. De mărime mijlocie, mănăstirea are 26 de metri lungime iar turla, o înălțime de 14 metri.
Dacă zona s-ar bucura de mai multă promovare și ar mai fi făcute unele amenajări, ar putea atrage, cu siguranță, un număr impresionant de turiști, în toate anotimpurile, cu beneficii pentru întreaga zonă.
Surse foto: blog.hotelguru.ro, wikimapia, bisericivj.ro, amfostacolo.ro, turism.bzi.ro, garbo.ro, hartaturistului.com